2021 - ideální ročník rakouských vín aneb máme se na co těšit

Plně vyzrálé, zdravé hrozny a křišťálově čistá vína s vynikajícím potenciálem k zrání a dalšímu vývoji v lahvi. To jsou charakteristické znaky ročníku 2021 v Rakousku. Povedený konec léta a začátek podzimu přinesl vyvážená, elegantní bílá vína s výrazným ovocným projevem a křupavou svěží kyselinou a ve vybraných regionech pak i ambiciózní, plná a mohutná červená vína, stejně jako sladká speciální dezertní vína, na která si však ještě nějakou dobu počkáme.

Ve všech dolnorakouských vinařských regionech od Wachau přes Kamptal, Kremstal a Weinviertel až po Thermenregion vládne mezi vinaři velká radost. Dlouhé vegetační období poskytlo vinařům hrozny s vynikající aromatickou koncentrací a vysokou cukernou zralostí, a to bez ztráty typicky svěží křupavé kyseliny. Ročník 2021 byl obzvláště vydařený pro hlavní odrůdu celého širšího regionu Veltlínské zelené, která se vyznačuje pepřovým projevem, tóny peckového ovoce a u plnějších vín typu RESERVE až krémovou jemností. Rieslingy jsou také velmi nadějné a projevují se svým nezaměnitelným odrůdovým charakterem, letos spíš více s „broskvovým než meruňkovým projevem“.  

Aktuálně dostupné rakouské Veltlíny naleznete zde 

Aktuálně dostupné rakouské Rieslingy naleznete zde 

I další odrůdy se prezentují tóny vyzrálého ovoce a ročník 2021 tak „sluší“ i mezinárodním odrůdám jako je Chardonnay a aromatický Sauvignon, stejně tako typičtější Žlutý muškát. Vysoká očekávání splňují také dnes již poměrně raritní autochtonní odrůdy jako je například Veltlínské červené.  

Zde naleznete krásný rakouský Žlutý muškát z naší nabídky 

Ročník 2021 byl po opravdu dlouhé době vhodný i k výrobě Eiswein, tedy ledového vína, které vzhledem ke globálnímu oteplování dolnorakouští vinaři za poslední dekádu moc nevyprodukovali. V podoblasti Weinviertel se zmrzlé hrozny k produkci těchto speciálních vín sbíraly ještě před Vánocemi, zatímco Kamptal a Kremstal sklízely tuto sladkou vinařskou specialitu v polovině ledna 2022.

Úžasně dlouhý a suchý podzim umožnil vinařům v regionu Burgenland opravu pozdní sklizně a po několika méně výrazných ročnících vyniká Burgenland opravdu ve všech směrech.  

Bílá vína nabízí atraktivní kombinaci svěžesti a na patře vibrující vitality s plným a mohutným, křišťálově čistým a vyzrálým ovocným projevem. Pinot Blanc (Rulandské bílé) a Chardonnay z apelace DAC Leithaberg však ani zdaleka nejsou jediná bílá vína, která si zaslouží vaši pozornost. Z optimálních podmínek těžila samozřejmě i červená vína, tedy hlavní doména regionu Burgenland, a to zejména dvě vlajkové odrůdy Zweigelt a Blaufränkisch. Červená vína se mohou chlubit výrazným a čistým ovocným projevem, vyzrálým tříslem a strukturovanou kyselinou. Někteří vinaři se dokonce domnívají, že jim ve sklepech zraje nejslibnější červené víno, které se vyrovná těm z výjimečných ročníků 2011 a 2017!  

Exkluzivní Frankovky z Burgenlandu nabízíme zde 

Díky dlouhému a suchému podzimu se v listopadu vytvořily dokonalé podmínky k rozvoji ušlechtilé plísně Botrytis Cinerea, která vinařům na západním břehu Neziderského jezera v okolí městečka Rust umožňuje produkci speciálního dezertního vína Ruster Ausbruch, které je oceňováno odborníky a zákazníky po celém světě.  

Ruster Ausbruch od světově uznávaného producenta Ernsta Triebaumera naleznete zde 

Zdroj:  

  • foto – Weingut Proidl a Weingut Taubenschuss
  • Dream Vintage in Austria | Meiningers Wine Business International 
Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.