Prezident Macron potěšil vinaře

Prezident Macron ve svých veřejných vystoupeních často zmiňuje „své dvě sklenice vína denně“ a neskrývá svůj pozitivním postoj k vínu jako kulturnímu dědictví a vůbec významu vína pro francouzskou společnost – postoj, který však znepokojuje řadu zdravotníků.

Prezident Emmanuel Macron otevřeně říká, že pije dvě sklenky vína denně, a vyjádřil se: že „jídlo bez vína je tak trochu smutné“. Tento přístup k vínu výrazně kontrastuje s postojem a názory dvou předcházejících francouzských prezidentů, kteří byli v tomto ohledu nejen mnohem zdrženlivější, ale i opatrnější.

Hned několik Macronových předchůdců nepilo vůbec, a to včetně Nicolase Sarkozyho, který dával přednost Coca-Cole a například Jacques Chirac byl známý tím, že upřednostňoval pivo značky Corona před domácím vínem.

Prezident Macron se také nechal veřejně slyšet, že by Francouzi neměli být „obtěžováni“ statistikami o množství zkonzumovaného vína, při kterém citoval komentář bývalého francouzského premiéra Georgese Pompidoua v reakci na návrh jeho vlády ke snížení spotřeby vína již v roce 1966.

Macron připomíná kulturní význam vína pro Francouze velice často, a to zejména proto, že jde o odvětví, které patří, jak z hlediska vývozu, tak i domácí spotřeby, k jedním z nejziskovějších. A to nemluvíme o turistickém ruchu a dalších službách na to navázaných. 

I to je důvod, proč byl prezident Macron vyhlášen odborným vinařským časopisem La Revue du Vin osobností roku. Stalo se tak poprvé za celou historii konání soutěže, kdy redakce udělila tuto prestižní cenu francouzskému prezidentovi.

Ve svém vyjádření k ocenění redakce časopisu uvedla, že Macronova citace „jídlo bez vína je tak trochu smutné“ přispělo k uvolnění desetiletí starého nedorozumění ohledně vína a vinic.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.