Cabernet Franc - starobylá odrůda slaví 4.12.

Tradiční a starobylá odrůda pocházející ze španělských úbočí Pyrenejí. Tato odrůda je velmi oblíbená v oblasti Bordeaux, kde ji hojně používají do světoznámých cuvée.

Její původ je datován do dob před Kristem jedná se o „kabernetovou“ odrůdu, do které se řadí další odrůdy: Cabernet Sauvignon, Merlot, Morenoa, Carmenére, Fer Servadou, Gros Cabernet a Txakoli. Oblíbená je ale i ve Španělsku, USA, Chile, Brazílii, Jihoafrické republice nebo Austrálii, ale najdeme ji i ve Švýcarsku nebo Německu.

Cabernet Franc zraje o trochu dříve, než například Cabernet Sauvignon či Rulandské modré, proto je zejména v oblasti Bordeaux pěstována spolu s Merlotem na svazích St. Émilion a je tak jakousi pojistkou pro případ slabšího ročníku a chladnějšího počasí v době sklizně pro odrůdu Cabernet Sauvignon.

      

.
.
.
.

Víno vyrobené z odrůdy Cabernet Franc je jemnější a může mít výraznější vůni, taktéž v kupáži dokáže zmírnit „divokost“ a taninovou hrubost vín jiné odrůdy. V chuti najdete černé lesní ovoce a kořenité a rostlinné tóny. Podle daného ročníku a výraznosti chotí je vhodné jak k těstovinám, tak i k bílému nebo červenému masu včetně například divočáka. A samozřejmě k sýrům. Rozhodně stojí za ochutnání.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.