CUVÉE

Čteme kyvé a ano, opravdu je čárka na prvním z dvou e na konci. Slovo pochází z francouzštiny, kde znamená nádobu nebo káď.
 

Ve vinařské terminologii se tímto termínem označuje víno, které vzniklo scelením několika vín různých odrůd nebo také různých ročníků. Mohou se zpracovávat společně hrozny více odrůd, častěji se sceluje rmut nebo již hotová vína.

Cuvée bývá někdy označováno slovem kupáž nebo blend. Proces, kterým vzniká je tak označován jako kupážování či blendování.

Je to vysoká škola vinařství, umění v té nejčistší podobě, a tak není divu, že cuvée najdete v rámci sortimentu vinařství často v těch nejvyšších řadách. Už samotné názvy tomu odpovídají: Grand cuvée, Supremus, Renomé, Staré keře 1947, Family reserve, Grand reserva.

A pak jsou tu regionální cuvée, velká specialita, terroir v láhvi – neboli to nejlepší, co dané místo nabízí, z odrůd, které do daného regionu historicky patří. Vznikají tak místní, komunitou vinařů přesně definovaná a navzájem kontrolovaná cuvée – pokud bychom pro vás měli vybrat jedno jediné a být si 100% jisti, že vás potěší nejen obsah láhve, ale i jméno a adjustáž, tak to je bílovická Slípka.

Na Umění vína naleznete více jak 30 cuvée z českých a moravských vinařství, u zahraničních vín je poměr odrůdových vín ke cuvée ještě výraznější.

Na závěr je důležité zdůraznit, že tradice převahy jednoodrůdových vín u nás vychází z historie. Patří k nám stejně jako vzpomínky na cuvée neboli směsky (toto je opravdu český ekvivalent, ale konotace jsou spíše pejorativní, a tak se s ním na našem trhu s vínem prakticky nesetkáte) v litrových láhvích. Je radost ochutnat odrůdu a poznat její krásu v láhvi, je radost ponořit se do cuvée a vychutnat si harmonii a souznění.  

Veděli jste, že cuvée je výkladní skříní každého vinaře? Ta nejdražší a nejprestižnější vína světa jsou vždy cuvée. A nejen to: z celkové světové produkce vín je 50 % z nich opět cuvée!

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.