Halloweenské čokoládky s vínem i bez

 5505_halloweenske-cokoladky

Víte o tom, že Halloween k nám nepřišel z USA, ale že je to velmi stará keltská lidová tradice? Název vznikl zkrácením anglického „All Hallows' Eve“, tedy „Předvečer Všech svatých“.

Jeho historie se vrací zpátky až do doby před naším letopočtem. Den 31. října byl hranicí mezi dvěma hlavními periodami (létem a zimou). Keltové tento den vnímali jako pomezí, kdy se stírá hranice mezi světem živých a mrtvých. Stavěli proto oltáře, které obsahovaly ptačí pera, či zvířecí lebky, a měly za účel navázat spojení s mrtvými, pro které se pak pořádaly uctívací obřady. Svátek se v keltštině nazýval Samhain. Mnohé z původního Halloweenu se dochovalo do dnes. Lidé před svými domy staví malé oltáře, ovšem k jejich stavbě jsou používány vyřezávané dýně, místo ohňů se zapalují svíčky.

Tradičními znaky Halloweenu jsou vyřezané dýně se svíčkou uvnitř, zvané jack-o'-lantern, dále čarodějky, duchové, černé kočky, košťata, oheň, příšery, kostlivci, sovy, výři atd. Typickými barvami jsou oranžová a černá, oranžová symbolizuje podzim a černá temnotu a smrt.

Náš dlouhodobý partner Pražská čokoláda Steiner a Kovařík si letos na Halloween připravila tematickou limitku, kterou jsem zařadili s dalšími vybranými produkty do našeho sortimentu na eshopu. Pokud tedy chystáte doma slavit, nebo očekáváte koledníky s jejich rodiči, vyzbrojte se pro všechny tyto skupiny. Dospělým dejte ochutnat čokoládu v kombinaci s vínem.

Naše halloweenské kombinace:

Bílá čokoláda se hodí k aromatickým bílým vínům, kdy umí zvýraznit jejich ovocné tóny. Doporučujeme vyzkoušet například Rulandské bílé, Veltlínské zelené nebo voňavé Chardonnay

Mléčná čokoláda vynikne s Muškátem moravským, jehož kořenitost a exotické aroma podtrhne.  

Hořká čokoláda je přímo stvořená pro plná červená vína s vyšším obsahem taninů, které, možná trošku paradoxně, zjemní. Vhodné jsou odrůdy Merlot, Frankovka, Cabernet Sauvignon.

Majitel Pražské čokolády Petr Kovařík říká, že čokoládu nevnímá jako cukrovinku, ale jako produkt ze superpotraviny, která vám má zlepšit život. A víno vám ho udělá na Halloween minimálně veselejším:-)

Objednejte si vína z naší limitované edice a dostanete k nim čokoládky jako dárek

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.