Kolik značek šampaňského znáte?

Tak schválně. Kolik značek šampaňského byste uměli vyjmenovat? A kolik jste jich již ochutnali? Letos je to 330 let, co údajně vzniklo první šampaňské víno. V roce 1693 ho vynalezl francouzský benediktinský mnich a sklepmistr Dom Pérignon v kraji Champagne. Mezinárodní den šampaňského se každoročně slaví vždy čtvrtý pátek v říjnu. Letos je to tedy 27.10. Podívejme se na toto krásné víno trošku blíže. 

Tato šumivá vína stala opravdovou senzací na přelomu 17. a 18. století. Svůj podíl na tom měly obzvláště přírodní podmínky, které udávaly nejen charakter vína, nýbrž i jeho obchodovatelnost. Záhy se tak dostalo šampaňské na královský dvůr ve Versailles, jenž v té době udával módní trendy mezi evropskou aristokracií. Proto také zřejmě nikoho nepřekvapí, že se poptávka po šampaňském rychle rozšířila například do Nizozemí, Německa, Anglie, Portugalska či Španělska. V té době plnilo různé bankety a oslavy. V průběhu staletí se pak dokonce šampaňské proměnilo v symbol, který je dodnes spojován s jakýmkoli příjemným okamžikem, kdy je oceňováno jako svůdný nápoj pro speciální příležitost, přičemž ve formě přípitku zůstává na prvních příčkách dodnes.

Snímek obrazovky 2023-07-15 v 20.58.54        shayna-douglas-_PAtoqb95_c-unsplash

V 60. a 70. letech procházelo šampaňské obdobím bouřlivého rozvoje, kdy započala mechanizace a industrializace výroby. Důležitá byla zejména intenzivní produkce, kdy byl důraz kladen na „bublinky“ místo na kvalitu vína jako takového. Trendem byla několikrát čiřená a filtrovaná vína ukládaná v nerezu. Za necelých padesát let tak produkce vzrostla téměř o 300 milionů lahví za rok!!!! A právě proto se začaly postupně objevovat myšlenky organického zemědělství a hledání budoucích limitů produkce. (Čím méně, tím více. Znáte to). Návrat k historickým postupům tvoří jednu ze současných vizí o budoucnosti regionu. Výrobci se opětovně vracejí k různým formám sloužícím k vinifikaci, kdy můžeme kupříkladu poukázat na používání sudů z různých druhů dřeva a velikostí. 

Jak skladovat šampaňské si můžete přečíst zde. Co si k němu dát na jídlo zde a proč se otvírá šampaňské šavlí, mobilem nebo golfovou holí zase zde. 

S myšlenkou, aby mělo svůj speciální den i šumivé víno ze Champagne, přišel v roce 2009 autor píšící o víně  Chris Oggenfus z Kalifornie. Užijte si tento výjimečný den i vy a vyberte si z naší nabídky pravých šampaňských z oblasti Champagne zde. 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.