ÖTW Erste Lage: rakouská záruka kvality a jedinečnosti

Všichni víme, že ne všude, kde se vysazuje vinná réva, se pěstuje stejně kvalitní víno. Zkušenost naopak potvrzuje, že existují vinice, které každoročně trvale produkují výjimečná vína, zatímco jinde - při srovnatelné péči a obdělávání - mohou dávat jen dobrá anebo průměrná vína. Proto vznikají v tradičních vinařských oblastech systémy, které mají za cíl vinice klasifikovat.

V roce 1992 byl v Rakousku právě s tímto cílem založen Österreichischen Traditionsweingüter - Svaz rakouských tradičních vinařství. Vzal si za úkol klasifikovat vynikající vinařské lokality v Podunají. Téměř dvě desetiletí členové tohoto sdružení pečlivě sledovali a analyzovali vývoj vín z lokalit podél Dunaje ve vinařských oblastech Kamptal, Kremstal, Traisental a Wagram. Každé místo, kde roste vinná réva, má svou specifickou kvalitu. Vždy je podstatná kombinace půdní struktury, srážek, proudění vzduchu, expozice, nadmořské výšky a samozřejmě teplot v průběhu roku. A na základě těchto hledisek byla zveřejněna první analýza "Klassifikation 2010", v níž bylo 53 vinic označeno jako "Erste Lage".

V roce 2018 se také pěstitelé z Vídně a Carnunta rozhodli klasifikovat výsledky práce na vinicích svých pěstitelských oblastí. Díky "Klassifikation 2018" teď tedy označení "Erste Lage" na etiketě může nést celkem 72 viničních tratí v Rakousku. To také vyžaduje - podobně jako je tomu u DAC - aby se pro tato vína používaly pouze nejtradičnější odrůdy révy vinné z Podunají, vinifikované v suchém stylu.

Klasifikace lokalit je logickým důsledkem vývoje vinařství. V historii klasifikací se vyskytovaly různé přístupy, které byly způsobeny odlišnou strukturou v jednotlivých vinařských oblastech. Vznikly různé modely, v nichž se klasifikují buď vinice (Bordeaux), lokality (Champagne), nebo viniční tratě (Burgundsko).

Také v Podunají se podoba pěstování révy a samo vinařství historicky vyvíjely. V některých oblastech je většina vinic rozdělena mezi několik vinařství, jinde vinaři obhospodařují vinice ve více různých lokalitách a často je to jen několik řádků. Logickým důsledkem je tedy i specificky rakouský způsob klasifikace vinic.

Tak jako všude, jsou známé některé parametry, které dělají vynikající vinici. Nemůžeme se však na ně dívat izolovaně. Rozhodující pro charakter a kvalitu vína je souhra mnoha faktorů, rozhodně se nadá například posuzovat lokalita pouze na základě její půdy.

Existují lokality, které po staletí trvale produkují skvělá vína. Znalosti o zdejších vinicích se předávaly a prohlubovaly po mnoho generací. Jejich význam v místní vinařské krajině je cítit i dnes. Významné lokality se vyznačují nejen charakterem vinice a kvalitou vín, která se zde rodí, ale také historií pěstování v průběhu staletí. Právě symbióza všech těchto faktorů dodává lokalitě na významu. Proto klasifikace ÖTW hodnotí především význam dané lokality.

„ÖTW Erste Lagen“ je společné označení pro rakouské vinice, jejichž vína se během dlouhé historie projevila jako nejsilnější a nejsamostatnější zástupci svých apelací. Jejich přírodní podmínky a souhrn dalších faktorů každoročně přinášejí výjimečná vína. A pro milovníky nápoje z vinné révy je toto označení vždy zárukou kvality a jedinečnosti.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.