Mezinárodní den Merlotu

7. listopad patří ve vinařském kalendáři odrůdě MERLOT. Tato oblíbená odrůda je známá svou jemností a bohatou chutí, která zaujala miliony vinařských nadšenců po celém světě. Pojďme se s ní více seznámit.

Merlot má hluboké kořeny v historii. Jeho původ se datuje až do 18. století ve Francii, kde se prvně objevila v regionu Bordeaux. Vznikla křížením odrůd Magdeleine Noire des Charentes a Cabernet Franc. Název "merlot" pochází z francouzského slova "merle," což znamená černá kosice a to pravděpodobně odkazuje na tmavou barvu hroznů této odrůdy. 

Merlot je znám svou hladkou texturou a plným, ovocným profilem. Jeho chutě zahrnují tóny třešní, švestek a čokolády, často doprovázené jemnými tříslovinami. Jedná se o velmi příjemné víno, které se dá pít samotné nebo spárované s různými pokrmy a zároveň si uchovává svou jedinečnou chuť. 

Merlot se v současné době pěstuje po celém světě, od Francie až po Kalifornii a Austrálii. Přestože je původně francouzskou odrůdou, našel si své místo na slunci v mnoha vinařských regionech. Jeho odolnost vůči různým podmínkám a schopnost adaptovat se na různá půdní složení ho činí atraktivní volbou pro vinaře. U nás se nejčastěji pěstuje v Mikulovské a Slovácké podoblasti. Vinaři Merlot často používají do cuvée, velmi časté je spojení s odrůdou Cabernet Sauvignon nebo Frankovka. 

Vinaři právě tuto odrůdu rádi nechávají zrát v Magnum lahvích. I u nás jich několik můžete najít a vyzkoušet, jak víno dozrálo. Jedná se o ideální objem pro posezení ve větší skupině anebo jako krásný dárek k narozeninám. Velké lahve jsou totiž stále ještě originálním překvapením, které navíc vynikne mezi ostatními dary.

Přestože merlot se může zdát nováčkem na českém a moravském vinařském trhu ve srovnání s jinými odrůdami, jeho rostoucí popularita znamená, že se bude nadále objevovat na stolech milovníků vína po celé zemi. Moravské merloty začínají získávat uznání na našich i mezinárodních soutěžích. Právě ocenění na prestižních soutěžích pomáhají přitáhnout pozornost k této odrůdě a zároveň podporují rozvoj českého a moravského vinohradnictví. Mezinárodní Den Merlotu je příležitostí k objevování této úžasné odrůdy vína. Zvedněme tedy sklenice a připijme na úspěch českých a moravských vinařů a na výjimečnost merlotu, který se šíří po celém světě. Na zdraví! 

merloty moravske

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.