Růžová nebo chcete-li rosé vína

Přichází květen a s ním růžová vína. Svět milovníků vína zrůžoví. Radujeme se spolu s vámi, ale zároveň vám chceme dát pár tipů a podpořit myšlenku, kterou na plátně vyslovila už Audrey Hepburn: „růžová je vždycky dobrý nápad“. Na Umění vína jsme přesvědčeni o tom, že růžová vína patří na náš stůl celoročně, a nejen v květnu.

Od začátku aneb co se označuje jako růžové či rosé víno

Růžová vína se vyrábí vždy a výhradně jen z modrých hroznů. Máme na to dokonce zákon. Opravdu, vinařský zákon.

Rmut (neboli rozemleté bobule révy vinné) se nechávájí naležet, zpravidla tak 4-6 hodin. Barviva a nejen ta, jak modří už vědí, se uvolňují právě ze slupek. Okamžik, kdy přichází na řadu umění vinaře. On rozhoduje, pod jeho rukami se víno rodí. Čas, který rmut stráví na slupkách (neboli macerace) ovlivní barvu vína, to si dokážeme představit i my, laici. Věc je samozřejmě ale složitější, protože nejde jen o barvu, ale o samotnou strukturu a stavbu vína, která se tak vytváří. Podnebí našich vinic tak poskytuje možnost vyrábět opravdu krásná růžová, s kyselinkou, která jim propůjčuje svěžest.

Za barevnou paletu růžových by se nestyděl ani malíř a názvy jsou poetické, zábavné i čistě popisné. Posuďte sami: šedorůžová, šípková růže, spařený vepř (opravdu!), starorůžová, lososově růžová, červený grapefruit, korálově růžová, pivoňková, malinově růžová, tělová, meruňková, barva koroptvího oka (kdo nikdy v životě nepohlédl koroptvi přímo do očí, jak by nebyl!), cibulová slupka, měděná (s laskavým svolením čerpáno z Degustační příručky aneb Jak přijít vínu na jméno)

 

Na Umění vína vám nabízíme širokou paletu růžových vín. Rozhlédněte se po nich a budete okouzleni. Je libo jemnost a svěžest lososové růžové? Svěží enologické (s tím se v našich končinách tak často nesetkáte) Cuvée Rosé 2021 od Václava je tu pro vás, stejně jako třeba Zweigeltrebe rosé 2020 od Balážů. Je libo ještě zaperlit? Pak je Balážovic Freshsecco jasná volba.

Půjdeme-li k výraznějším tónům, tak nepřehlédnětě Roudnický Modrý portugal, protože kdo by vůni jahod se smetanou odolal?! Posuneme-li se na barevné škále ještě více do podzimních tónů a měděných odlesků spadaného podzimního listí, tak zde na vás čeká Rulandské modré rosé od Mikrosvínu, Svatovavřinecké rosé od Šílů či přírodní a demeter certifikované Svatovavřineské rosé 2018 z Kutné Hory.

Sekt a rosé – pár snů. Buďte punk a nekompromisně přírodní, bez jakýchkoli aditiv na vinici a ve sklepě a vyzkoušejte Kutnohorský rosé sekt 2017. Nebo si pusťte francouzský šanson a otevřete nádherný rosé sekt od Kamila Prokeše.

Jen jsme nahlédli do růžového světa a vidíte, jak je pestrý a okouzlující. Je škoda se jím nechat těšit jen v létě. Hledejte mezi podzimní paletou rosé barev a máte ideální meditační víno na dlouhé zimní večery. A co by Chytrá horákyně nabídla páru, který si objedná a k večeři nechá podávat jak bílé, tak tmavé maso? Ano, už si rozumíme. Rosé je prostě vždycky dobrý nápad!

Na obrázku: paleta růžových vín z Umění vína

Závěrem:

V odkazu na Youtube vám také představujeme srovnání ročníků 2019 a 2021 růžového cuvée z vinařství Sv. Václav. No nebylo by zajímavé si je doma porovnat? 

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.