Slípky: Velká vína z Velkých Bílovic

Společné ochranné označení Velká Slípka nese cuvée, na jehož výrobu byly použity výhradně ručně sbírané hrozny z Velkých Bílovic. A proč „velká“? Protože tak Bílovičtí sami pojmenovali svá „velká vína“.

„Slípáci“, jak se Bílovečákům říká, s pokorou a respektem k tradici pojmenovali cuvée úzce svázaná s jejich regionem, tedy cuvée z nejtypičtějších místních odrůd: Slípky. Sousedé z okolí si je prý totiž odjakživa dobírali za to, že jako jediní mají „slípku“ a ne „slépku“ či slepici.

V současné době je asi padesát vinařů z této největší vinařské obce sdruženo pod jedním znakem – slípkou. Každý rok hodnotí jejich vína degustační komise a když „projdou“, mohou používat ochranné označení Velká Slípka. Po zatřídění, před samotným uvedením na trh, musí vína ještě půl roku ležet na láhvi. 

Velká bílá slípka je cuveé nejméně ze dvou odrůd (Rulandské šedé, Chardonnay nebo Rulandské bílé) s vůní i chutí, které jsou typické po daných odrůdách. Vždy se pro ně používají jen ručně sbírané hrozny z Velkých Bílovic.  

Označení Velká červená slípka potom nese cuvée z odrůd Zweigeltrebe, Frankovka a do 30% Rulandské modré. Je to víno plné červené barvy s vůní i chutí vyzrálého červeného ovoce, čokolády a koření. 

Do láhve se tato vína dostávají krásně vyzrálá, podpořená ležením v barikových sudech. V naší nabídce najdete „slípky“ z vinařství Mádl, Sing Wine a Sedlák. Jak sami zjistíte, jde o reprezentativní typická vína z Velkých Bílovic.

Aby kdokoliv mohl ochutnat co nejvíc vín různých vinařů během jedné návštěvy, pořádají každý rok velkobílovečtí vinaři akci SLÍPKA TOUR.

A co ke svému sdružení říkají sami vinaři z Velkých Bílovic: „Jsme rodáci, sousedé, kamarádi i soupeři. Každý z nás je duší i profesí vinař. Tvoříme různá vína, desítky odrůd, stovky chutí a vůní. Jedno však máme společné. Slípku. Symbol nezaměnitelného terroiru Velkých Bílovic. Víno, které nás baví, identifikuje a spojuje.“

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.