Svatý Václav rád víno pil i vyráběl

Kníže Václav, jehož den oslavíme 28. září, byl český kníže a světec, který je hlavním patronem českého národa a symbolem české státnosti.  Pocházel z rodu Přemyslovců, byl synem Vratislava, nicméně podle pověsti ho vychovávala babička sv. Ludmila. Zasloužil se o rozšíření křesťanství v českých zemích, stavěl křesťanské chrámy, často navštěvoval bohoslužby a pomáhal chudým. Zároveň ale zakládal vinice, pěstoval révu, víno sám vyráběl a rád ho pil. Je to patron české země a nejvyšší perkmistr vinic českých a moravských. Supremus Magister Vinearum. Proto si jej do svého jména zvolilo vinařství Václav.

Jedná se o malé vinařství z Hustopečí s vlastními vinicemi v obci Kurdějov. Zaměřuje se na produkci limitovaných šarží vín. Jeho vinařská cesta je zde krásná a slunečná, ale též obtížná, deštivá i mrazivá. Ale hlavně nikdy nekončící. Má jasný cíl. Vyrobit skvělé víno. Takové, kterého se budete chtít znovu napít.  

        Snímek obrazovky 2023-09-20 v 22.10.32   Snímek obrazovky 2023-09-20 v 22.09.07  

 

Vína Václav jsou  zařazená do čtyř produktových řad, které odpovídají charakteru viničních tratí v Kurdějově. 

VINEARUM 

To jsou lehká, svěží, bílá vína s atraktivní primární aromatikou. První vína na lahvi. Proto si zachovávají svůj mladistvý projev. V této řadě vín najdete i méně známou odrůdu Saphira, která umí produkovat aromaticky výrazná a chuťově vyvážená vína. Saphira si našla mnoho fanoušků a je to vždy jedno z prvních vyprodaných vín vinařství Václav. Vína řady Vinearum jsou určená k přímé konzumaci nebo degustaci. Doba ležení v láhvi je doporučená po dobu 3 let. 

MAGISTER 

Nosná řada Vinařství svatý Václav. Jsou to vína s odrůdově typickým senzorickým projevem, čistou a elegantní aromatikou. Všechna vína vznikají a následně zrají v nerezových tancích. Vybrané šarže se míchají na jemných vinných kalech. Jde o vína z tradičních odrůd. Riesling, Sauvignon Blanc, Pinot Blanc, Pinot Gris, Pálava, nebo Frankovka. Zajímavé je cuvée rose odrůd Cabernet Sauvignon a Merlot, nebo Pinot Noir blanc de noirs. Vína z řady Magister jsou vhodná k degustaci a ležení po dobu minimálně 4-5 let. 

Snímek obrazovky 2023-09-20 v 23.17.01

SUPREMUS 

Vína z této řady jsou vytvářená šetrně s důrazem na maximální zachování charakteru kurdějovských hroznů s využitím procesu výroby sur – lie ve francouzských barrique sudech. Vína jsou proto plná a komplexní a nabízí skvělý chuťový zážitek především s doprovodem vhodné gastronomie. Jsou vhodná k archivaci 5 a více let. 

PRINCEPS 

Výjimečná vína vznikající ve výjimečných ročnících z nejlepších hroznů. Tato vína  nabízí jedinečný chuťový zážitek a příležitost pro pochopení unikátního charakteru toho nejlepšího z kurdějovských vinic. Jsou vhodná k archivaci 5 a více let . 

Snímek obrazovky 2023-09-20 v 22.58.36

Vinařství Václav má historický sklep s moderní architekturou. Původní sklep, který se nachází v typické sklepní uličce Na Hradbách v Hustopečích, byl zrekonstruován tak, aby vznikl unikátní a prostorný interiér. Nachází se zde technologické zázemí pro zpracování hroznů, výrobu a zrání vína, tradiční prezentační sklep, apartmány a prostory pro degustaci. Interiér vinařství doplňují umělecká díla s odkazem ke svatému Václavovi, jehož životní příběh je zde inspirací.  

Sen o vlastní vinici se zrodil v roce 2006. Kurdějov je krásné místo, dlouhé slunné stráně, bohatá fauna a flora.  V Kurdějově začíná Ždánická vrchovina, která má úplně jiný ráz krajiny, než na jaký jsme na jižní Moravě zvyklí. Obec je vlastně celá v údolí a kopce na horizontu jsou pokryté souvislým lesním porostem, ze kterého vystupují svažité viniční tratě. Jsou zde strmé stráně, louky a druhotné stepi. Teplé a suché klima a tomu přizpůsobená místní květena. Za vinohrady Václava můžete potkat stáda muflonů, daňků, srn a divočáků, ale také dravé ptáky, ochránce vinic před špačky. Rostou tady chráněné stepní rostliny. Přímo u plotu našich vinohradů dokonce objevíte dvě vzácné rostliny z čeledi ORCHIDEACEA – vstavač vojenský a žežulník pětiprstku. Lze tedy říci, že vinařská obec Kurdějov má specifický a jedinečný terroir. 

Všechny vinice vinařství Václav jsou proto certifikované v režimu BIO. Hrozny nepřicházejí do kontaktu s nežádoucí chemií. Zdejší vinohrady bez chemických hnojiv, pesticidů, posílené výsevem kvetoucích bylin, jsou krásné na jaře i v zimě.  

Svátek 28. září připadá na den zavraždění Václava asi v roce 935 za účasti Václavova bratra Boleslava. Někdy se k tomuto datu také připomíná rok 995, kdy byla za Boleslava II. dobyta Libice a vyvražděna většina Slavníkovců, což v důsledku vedlo k upevnění raného českého státu.

zdroj: wikipedia, https://vinarstvi-vaclav.cz/

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.