Vinobraní 2023

Vinobraní je klíčovou částí vinařského roku a označuje okamžik, kdy začíná sběr hroznů pro výrobu vína. Vinaři pečlivě sledují zralost hroznů, aby určili nejlepší čas pro sklizeň. Zralost hroznů je klíčovým faktorem ovlivňujícím kvalitu vína. Když hrozny dosáhnou optimální zralosti, mají správný obsah cukru, kyselin a aromatických látek. V závislosti na velikosti vinice a tradičních metodách každého vinařství hrozny sklízejí ručně nebo za pomoci strojů. Ruční sklizeň je často preferována pro vysoce kvalitní vína, protože umožňuje selekci pouze nejlepších hroznů. Během sklizně je důležité selektovat zdravé a zralé hrozny a oddělit je od vadných nebo nedostatečně zralých.

Vinobraní je tedy prvním krokem v procesu výroby vína a zahrnuje sběr hroznů a přípravu moštu, který se následně stává základem pro víno. Je to doba velké aktivity na vinici, neboť čas hraje zásadní roli při sklizni hroznů.

Podívejte se, jak letošní vinobraní probíhá u našich vinařů. 

ARTE VINI

Arte

VINAŘSTVÍ PEŘINA

Hrozny postupně končí pod střechou i ve vinařství Peřina.

Peřina1 Peřina2 Peřina5

VINAŘSTVÍ FUČÍK

Nechceme to zakřiknout, ale tento ročník vypadá v našich vinohradech opravdu úžasně. Díky přepychově teplému a slunečnému počasí všechny naše hrozny nádherně dozrály. Ideální cukernatost i kyselinky nám umožňují sklízet o mnoho rychleji. Proto zatímco loni jsme touto dobou se sběrem teprve začínali, letos už máme pomalu hotovo. Na závěr si necháváme několik modrých hroznů a pár našich specialit! 

Fučík1 Fučík2 Fučík3

VINAŘSTVÍ LOBKOWICZ ROUDNICE

Čerstvý burčák z odrůdy SOLARIS byl v prodeji již na zářijových akcích na Roudnickém vinobraní a také v areálu Podzámčí.

Roudnice1 Roudnice2

VINAŘSTVÍ VÁCLAV

Vaclav2_1  Vaclav1_1  Vaclav3_1

VINNÉ SKLEPY KUTNÁ HORA

Letošní sklizeň byla úspěšně zahájena! Sklízeli jsme vinice v Kuksu. Čerstvý burčák z odrůdy SOLARIS je v prodeji na Roudnickém vinobraní a také v areálu Podzámčí. Navštivte nás!

KH1   KH2

VINAŘSTVÍ KADRNKA

Tož vinobraní u Kadrnků dnešním dnem zahájeno !! Již čtvrtým rokem tradičně základním vínem na Sekt Cuvée Barborka ( Rulandské bílé + Chardonnay). Poslední týden posunul zralost hroznů pěkně kupředu, konec prázdnin je definitivní a my se tak pomalu, ale jistě rozbíháme. Na obzoru je Müller Thurgau, Vlašák na sekt, Hibernal či Rulandské šedé. No a pak jedem do plných Ryzlinky...

Kadrnka2 Kadrnka3 Kadrnka1

VINAŘSTVÍ PLENÉR

Blíží se nejdůležitější část našeho roku. Vinobraní. A tak jako každý rok, tak i letos potřebujeme vaši pomoc. Je to tady, plenérská rodino! Svítání v řádku, cvakání nůžek, zpívání, soutěž o nejlepší škvarkovku a nekonečné spory o to, jestli je lepší tvarohová, nebo maková náplň babiččiných buchet. Jsme spolu a tvoříme nový ročník našich vín. Už OSMÝ! 

Plenér3 Plenér1 Plenér2

VINAŘSTVÍ LÍPA

První letošní Sauvignon je ve sklepě! Tak začátek vinobraní se nám pomalu, ale jistě rozjíždí. Po pondělním sběru Chardonnay na náš budoucí sekt, jsme hned ve středu sklidili náš první letošní Sauvignon z viniční tratě Valtická. Hrozen byl již dobře vyzrálý, zdravý a kompaktní s výraznou ovocně-herbální aromatikou a dobrým poměrem cukru a kyseliny. Nechceme předbíhat, protože nás čeká ještě spoustu práce ve sklepě, ale máme založeno na parádní Sauvignon.  

Lípa1  Lípa2

VINAŘSTVÍ ŠÍLOVÁ

šílová1  šílová2

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.