Velká Vína Velkých Vinic

Rádi bychom vám představili dobrovolný, neziskový spolek VELKÁ VÍNA VELKÝCH VINIC sdružující producenty a pěstitele vinné révy, kteří se spojili za účelem produkce vín nejvyšší kvality nad rámec zákonem stanovených požadavků. Spolek vznikl s cílem zhodnotit potenciál kvality nejlepších vinařských lokalit na Moravě a v Čechách a zajistit budoucnost unikátní vinařské krajiny. Společenství vzniklo s jasnými cíli a zásadami, které vedou k zachování jedinečné vinařské tradice a podpoře kvalitních vín. V našem vínofoliu najdete vína hned několika členů spolku: Vinařství Dvořáček, jehož majitel Ing. Lubomír Dvořáček, Ph.D. je zároveň předsedou spolku, Hana Mádlová z vinařství Mádl - Malý vinař, Luboš Oulehla z Vinařství Oulehla, finalista soutěže Vinařství roku 2023 vinařství Kolby a vinařství Reisten

dvořáček madlova
Vína, která z vinic členů spolku vzejdou, jsou vybrána z hroznů z nejlepších vinařských lokalit Moravy a Čech. Členové spolku věří, že kvalita vína je spojena s jeho původem a právě proto dbají na ošetřování vinic s přátelským vztahem k přírodě. Vína jsou produkována s cílem dosáhnout vynikajících chuťových vlastností a potenciálu zrání. Zásadní pravidla pro produkci vín zahrnují například ruční sklizeň hroznů, minimální počet sklizní, školení vín v sudech a dodržování stanovených termínů pro uvolnění vína k prodeji. Právě takový přístup umožňuje produkovat vína, která jsou nejen výjimečná svou kvalitou, ale také vyjadřují charakter a původ dané oblasti. 
Hlavními cíli spolku je:  
- Zhodnotit potenciál kvality nejlepších vinařských lokalit na Moravě a v Čechách.  
- Produkovat vína podle principu "terroir", spojující kvalitu a původ.  
- Zajistit budoucnost jedinečné vinařské krajiny na Moravě a v Čechách.  
- Obnovit úctu k vynikajícím suchým vínům.  
- Dohlížet na dodržování detailních pravidel produkce vín VVVV.  
- Kontrolovat vybrané vinice a vína VVVV členů Spolku s důrazem na kvalitu a dodržování standardů.  
- Důsledně dbát na dvouvrstvou klasifikaci vín VVVV u členů Spolku, rozlišující mezi "Velkými vinicemi" a "Prémiovými vinicemi".    Golhamer
Zároveň vznikla soutěž „Hodnocení vín spolku Velká vína velkých vinic“, která si klade za cíl průběžně hodnotit kvalitu vín nejen členů spolku VVVV, ale i ostatních producentů vín v ČR, pokud tato splňují ve všech kvalitativních úrovních vín dle hierarchie VVVV nejméně tyto parametry: 
- vybrané odrůdy dle jednotlivých podoblastí 
- zbytkový cukr méně než 4g/litr (glukóza + fruktóza) 
- alkohol nejméně 12 % bez zaokrouhlení 
- bílá vína mohou být přihlášena do soutěže nejdříve 1. září roku následujícího po sklizni 
- červená vína mohou být přihlášena do soutěže nejdříve 1. září druhý rok po sklizni.  
Konečným cílem je návrat moravského a českého vinařství ke komplexním suchým bílým i červeným vínům plně srovnatelným s velkými vína Evropy i celého světa. 
U nás můžete objednat hned několik takto ohodnocených vín ZDE

Pokud se chystáte do Valtic, navštivte nově otevřenou vinotéku VVVV v nově zrekonstruovaných historických prostorách Zámku Valtice. Vína zde můžete ochutnat a jedná se pouze o vysoce hodnocená vína. Podrobnosti a otevírací doba vinotéky.

Podívejte se na video pozvánku od zakladatelů Spolku na youtube.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.