VELKÉ LAHVE - PRESTIŽ, KVALITA, HODNOTA

Velké lahve vína mají fascinující historii a jsou spojovány s některými z nejznámějších vinařství po celém světě. Tyto láhve s větší “kapacitou” než standardní lahve byly vymyšlené za účelem zlepšení skladovacích vlastností vína a sloužily jako symbol luxusu a prestiže. 

uv-025    20230614_095611

Nejdražší velkou lahví vína na světě je "Screaming Eagle Cabernet Sauvignon 1992" ve velikosti Melchior, což je 18 litrů. Tato lahev se prodala na aukci v roce 2000 za ohromnou částku 500 000 dolarů. Vinařství Screaming Eagle, které se nachází v Kalifornii, je známé svými výjimečnými a vysoce ceněnými víny. Tato konkrétní lahev je raritou a je považována za jedno z nejcennějších vícelitrových vín na světě. Její výjimečná hodnota spočívá v kombinaci mimořádného ročníku, limitované produkce a prestižní pověsti vinařství Screaming Eagle. 

Historie velkých láhví vína sahá až do starověku, kdy byly používány v Římské říši a ve středověkých klášterech. V té době byly tyto lahve často větší, aby se víno uchovávalo lépe a bylo snadno přepravováno. Důvodem byla také tradice při slavnostních událostech, kdy bylo víno konzumováno ve velkém společenství. Avšak moderní koncept a používání velkých lahví začaly se rozvojem vinařství v Evropě. První větší láhve, jako je Magnum, Jeroboam a další, se objevily v 18. a 19. století, kdy se stále více dbalo na kvalitu a stárnutí vína. 

Existuje několik velikostí velkých láhví vína, které mají specifická jména a význam spojený s historií. 

Magnum (1,5 litru): Nejznámější a nejběžněji používaná velikost velké láhve vína. Je to ekvivalent dvou standardních láhví. Název "magnum" pochází z latinského slova, které v češtině znamená "velký".  

Double Magnum (3 litry)Double Magnum odpovídá dvojnásobku Magnum láhve neboli čtyřem standardním lahvím. Pojme 3 litry vína a velmi často se s ní setkáte u šumivých vín. Stejný objem má láhev šumivého vína jménem Jeroboam.

Jeroboam (4,5 litru): Odpovídá čtyřem standardním láhvím vína. Jeroboam je biblická postava, která hrála významnou roli v dějinách Izraele. Byl to první král severního izraelského království, které vzniklo po rozdělení království Izraele na severní a jižní část. n

Rehoboam (4,5 litru šumivého): Láhev o objemu 4,5 litrů šumivého vína, což je rovnocenné šesti standardním láhvím vína. Rehoboam je biblická postava, syn krále Šalomouna a vnuk krále Davida. Byl druhým králem celého izraelského království po smrti svého otce Šalomouna.

Methuselah (aka Imperial) (6 litrů): Methuselah je velká láhev s kapacitou šesti litrů, což je ekvivalent osmi standardních láhví vína. Methuselah, neboli Matuzalém, je biblická postava, která je nejvíce známá svým extrémně dlouhým životem. Podle Bible dosáhl Methuselah úctyhodného věku 969 let, což je nejdelší zaznamenaný věk člověka v Bibli. Jeho jméno se tak stalo symbolem dlouhověkosti 

Salmanazar (9 litrů): Obří láhev vína s objemem devíti litrů, což odpovídá dvanácti standardním láhvím. Salmanazar III. je považován za významného asyrského panovníka, jehož vojenské úspěchy a politické rozhodnutí měly významný dopad na historii Blízkého východu.

Balthazar (12 litrů): Balthazar má objem 12 litrů a vejde se do ní 16 standardní láhví vína. Nese jméno jednoho ze tří východních králů, kteří navštívili Ježíše po narození. Tradice tří králů se vyvíjela postupně a tak, jak je známe dnes, v Bibli vůbec nebyli.

Nebuchadnezzar (15 litrů): Gigantická láhev vína o objemu patnáct litrů, což je rovnocenné dvaceti standardním láhvím. Nebukadnezar II. byl jedním z nejvýznamnějších a nejvlivnějších králů babylónského impéria. Jeho nejvýznamnější událostí bylo dobytí a zničení Jeruzaléma v roce 586 př. n. l., což vedlo k babylónskému zajetí a vyhnání židovského lidu. 

Melchior (18 litrů): Největší běžně dostupná velikost láhve vína, která má kapacitu osmnáct litrů. Melchior, česky Melichar, byl jedním ze tří králů, kteří přicestovali do Betléma po stopách výjimečného hvězdného zjevení, oznamujícícho narození nového krále židovského lidu. 

Dalšími velikostmi jsou Salomon 20 litrů, Goliath 27 litrů a Melchizedek 30 litrů.. 

Mezi nejznámější vinařství spojená s velkými láhvemi vína patří Champagne, Bordeaux a Burgundsko ve Francii. Champagne je známá svými velkými láhvemi, jako je Methuselah (6 litrů), Salmanazar (9 litrů) a Nebuchadnezzar (15 litrů). Ve francouzském Bordeaux jsou velké láhve také běžně používány. Existuje mnoho prestižních značek, které nabízejí velké láhve jako součást jejich sortimentu, například Château Margaux nebo Château Lafite Rothschild. Tyto láhve mají obvykle kapacitu od 1,5 litru (Magnum) až po 18 litrů (Melchior). 

Burgundsko také nabízí několik významných vinařských domů, které se specializují na velké láhve. Vinařství Domaine de la Romanée-Conti produkuje například lahve La Tâche nebo Romanée-Conti, které jsou velmi ceněny mezi sběrateli a milovníky vína. 

Mimo Francii jsou velké láhve vína oblíbené i v dalších regionech. Například v italském Toskánsku je značka Antinori známá svými velkými láhvemi, jako je Tignanello nebo Solaia, které jsou oblíbené mezi sběrateli a vyhledávané na aukcích. 

V USA je Kalifornie známá svými výjimečnými láhvemi vína. Některá prestižní vinařství, jako je Opus One nebo Caymus Vineyards, nabízejí velké lahve, které jsou často limitované edice nebo určené pro sběratele. 

V Čechách lze najít velké lahve například ve vinařstvích VÁCLAV, KADRNKA nebo MORAVÍNO, a samozřejmě u hromady dalších.  

Obecně lze říci, že velké láhve vína jsou spojeny s výjimečnými vinařskými regiony a prestižními značkami. Jsou vyhledávané pro svou schopnost lépe stárnout a poskytovat vyšší kvalitu a intenzitu chutí a vůní. Pro sběratele představují velké lahve také investici s vyšší hodnotou. Zároveň jsou považovány za symbol exkluzivity, takže se vždy hodí jako originální dárek a dokáží dodat zvláštní atmosféru při slavnostech a oslavách.  

Chystáte -li na léto nějakou sešlost u sebe doma, či v práci, připravte si k tomu velkou lahev vína. Všem tak zajistíte zcela nevšední zážitek, jednak kvůli velikosti lahve, ale i kvůli vlastnostem produktu, který se v jejích útrobách skrývá... 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.