Víno, o kterém psal Ernest Hemingway

Již od 17. století, kdy byl objeven ve Francii, si získával celou řadu významných obdivovatelů. Thomas Jefferson, pozdější americký prezident, miloval bordeauxská vína a dovezl sazenice Cabernet Sauvignon do Virginie. Carrie Nation, bojovnice za prohibici, paradoxně také propagovala Cabernet Sauvignon pro jeho povzbuzující účinky. K popularitě přispěli i slavní spisovatelé.

Collage Maker-24-Aug-2023-07-03-PM-1886

Ernest Hemingway často zmiňoval Cabernet Sauvignon ve svých dílech. F. Scott Fitzgerald propadl kouzlu tohoto vína během pařížských let. 

Zrod názvu je zajímavý sám o sobě. Slovo "cabernet" je odvozeno z francouzského "cabernet franc", což znamená "silný". Přívlastek "sauvignon" odkazuje na travnatou vůni a dochuť připomínající Sauvignon blanc. Tato kombinace naznačuje sílu i eleganci zároveň. 

Ačkoli má Cabernet Sauvignon kořeny ve Francii, nejvyhlášenější vína dnes pochází z Kalifornie. Oblast Napa Valley stanovila laťku kvality. Kalifornská vína jsou plná, robustní, s intenzivní chutí černého ovoce. Naproti tomu bordeauxský styl je subtilnější a vyváženější. Typický Cabernet voní po černém rybízu, borůvkách, tabáku, eukalyptu a dubovém dřevě. Chuť je plná s jemnými taniny a nádechem pepře. Kvalita závisí na půdě, klimatu i zpracování. Cabernet potřebuje teplé slunné dny a chladné noci. 

Tato odrůda vytváří vína schopná dlouhého ležení a zrání. Nejlepší Cabernety zrajou v dubových sudech i desetiletí. Pak projeví svůj skrytý šarm a unikátnost. 

A co jídlo?

 Tato aromatická a kořenitá vína se perfektně snoubí s grilovanými steaky, jehněčím masem, zvěřinou či uzeninami. Díky výrazné chuti a jemným taninům snese Cabernet Sauvignon i silnější omáčky. Hodí se k pečenému masu, k vyzrálým sýrům i k intenzivnějším pokrmům. 

Skvěle se uplatní při vaření, kde pomůže zjemnit sebevýraznější pokrmy.  

Darujte "cab"

Jako dárek potěší Cabernet Sauvignon náročnější milovníky červených vín. Ocení jeho historii, vůni i chuťový profil. Vyberte třeba starší ročník ve velké lahvi a můžete se společně nechat unášet pomalu podzimním večerním vánkem a sametovou chutí na jazyku... 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.