Představujeme: Vinařství Baláž

Rádi bychom vám blíže představili naše vinaře. Vinaře, kteří spolupracují s Uměním vína. Otázky jsme položili Jirkovi Balážovi z Vinařství Baláž.

 

Co pro tebe znamená víno?

Víno pro mě znamená zdroj obživy a každodenní práci, ale kromě toho mi přináší hlavně obrovskou radost, naplnění a neustálé poznávání a učení se nových věcí.

Jaké víno z vašeho sortimentu bys nabídl příteli k posezení?

Jsme vinařství z Mikulovské vinařské podoblasti a zaměřujeme se hlavně na bílá vína z tradičních domácích odrůd, takže mé doporučení by šlo tímto směrem. Na prvním místě bych určitě sáhl po naší vlajkové lodi a odrůdě, která právě v okolí Mikulova na úpatí Dunajovských kopců dosahuje těch nejvyšších kvalit. Mluvím samozřejmě o Ryzlinku vlašském, specificky z ročníku 2021, z naší rodinné řady BALÁŽ. Dostal dostatek času nazrát v nové betonové nádobě a plně se tak projevil – víno, které je pro nás srdeční záležitost.

Jakým vínem bys ho obdaroval k výročí?

No, pokud by to nebyl některý z našich „Vlašáků“, tak bych pak sáhl po něčem již vyzrálejším, plnějším a mohutnějším. Po vínu, které přirozeně a bez jakéhokoliv předcházejícího upozornění „ztiší“ místnost a všechny oslavence, protože je jiné, osobité a svým způsobem i trochu „zvláštní“

a dokonale tak splňuje atributy „dárkového vína“. Na prvním místě mě z našich vín napadá víno Chardonnay sur lie barrique z ročníku 2019. To je opravu komplexní víno s plnějším a mohutnějším projevem, ve kterém se projevuje nejen charakter teplého ročníku 2019 v podobě vyzrálého ovocného projevu, tónů sušeného tropického ovoce, kandované citrusové kůry a sametově uhlazeného a vyzrálého patra, ale i dokonale sladěný a do vína inkorporovaný projev zrání vína v barrique sudech v podobě elegantních tónů exotického sladkého koření. Krásné víno vhodné nejen k okamžité degustaci, ale i k dalšímu ležení v lahvi minimálně dalších 6-7 let. 

Na co jsi nejvíc hrdý?

Mohl bych se pochlubit řadou ocenění, titulů, medailí a pohárů z různých domácích a zahraničních vinařských soutěží a klání. Zároveň bych mohl vedle samotných vín zmínit i naše vinice, ve kterých se snažíme pracovat maximálně šetrně s ohledem na své prostředí a přírodu a jsem přesvědčen, že hlavně díky tomu produkujeme tak krásná a kvalitní vína. To jsou všechno „hodnoty“, které spojují snad všechny vinaře na celém světě a ani my nejsme výjimkou, ale já si stále víc začínám uvědomovat ještě jeden rozměr našeho vinařství, a to skutečnost, jak se nám daří fungovat jako rodina.

Možná to znít jako klišé, ale když jsme v 90. letech společně s bratrem začínali v našem malém sklepě v Dolních Dunajovicích, bez hektaru vlastní vinice a jen s velice jednoduchou technologií, tak se nám ani náhodou nesnilo o tom, že se někdy naše podnikání rozvine do úspěšného rodinného podniku (vinařství), kde budou pracovat nejen naše manželky, ale i naše děti jejich partneři a následně i jejich vlastní děti. Bez zázemí a opoře v naší rodině bychom nikdy nedosáhly na všechny ty vinařské úspěchy, medaile, špičkové vinice, ale i ocenění a přízeň našich zákazníků.

Na co bys nejraději zapomněl?

Dovolím si Vaši otázku trochu upravit a přeformulovat, ale myslím, že podstatu a význam to nezmění. Co nejen mě, ale i mého bratra – spolumajitele vinařství a stejně tak všechny z nás hodně mrzí, že se z našeho úspěchu s námi už nemůže těšit naše mamka, babička a prababička a stejně tak náš otec, dědeček a pradědeček. Právě naši rodiče mě i mého bratra k vínu přivedli a potažmo tak i všechny ostatní. No, a právě v duchu předcházející otázky toto zmiňuji, protože i já sám bych chtěl ve svých dětech a pokračovatelích naší rodinné tradice zanechat lásku nejen k vínu, ale i půdě a kraji odkud pochází.

Proč spolupracujete s Uměním vína?

Rád spolupracuji s profesionály a když jsou to ještě k tomu přátelé, tak co si víc přát.

Tvůj vzkaz našim zákazníkům:

Vzkazy mají být krátké a výstižně a já si tady pomůžu slovy mého kamaráda, se kterým se však plně ztotožňuji.

Pijte víno, nejlépe Moravské a pokud bude od Balážů, tak o to líp….. 

Jirko, děkujeme, za víno, za přátelství, za naše zákazníky, kteří si k nám chodí na Umění vína prostě pro Baláže. Těch, co mají rádi tvé víno je opravdu mnoho a až jednou uskutečníme setkání téhle tvé vinařské rodiny, budeš ve své skromnosti určitě překvapený, jak velká, věrná a nadšená skupina to je.

Děkujeme také Petrovi Očenáškovi, protože jak všichni víme, Jirka patří k těm, kteří usilovně pracují, ale neradi o tom mluví. A právě díky Petrovi a jeho přátelství s Jirkou, které dávno překročilo pracovní spolupráci, jsme mohli nahlédnout do Jirkových myšlenek a máme zaznamenaný tento rozhovor. Díky vám oběma, pánové!

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.