Představujeme : Vinařství Čapka

Rádi bychom vám blíže představili naše vinaře. Vinaře, kteří spolupracují s Uměním vína. Otázky jsme položili Martinovi Čapkovi, majiteli Vinařství Čapka.

 

Na otázky odpovídá: Martin Čapka

Co pro vás znamená víno? 

Víno je pro naši rodinu již po generace nedílnou součástí našich životů. Znamená to pro nás respekt k půdě a vinohradům. Znamená to obrovské množství práce na vinici a následně ve sklepě, ale zároveň v každém momentu i obrovskou radost, protože děláme to, co nás baví a naplňuje. 

 

Jaké víno z vašeho sortimentu byste nabídl příteli k posezení? Jakým vínem byste ho obdaroval k výročí? 

To je poměrně těžká otázka, protože když se sedí s přáteli u nás ve vinařství, tak rozhodně nezůstane u jedné lahve a ochutnat za celý večer jen jedno víno by byla škoda :) Ale pokud bych přeci jenom měl jedno víno vybrat, tak by to byla naše rodinná srdeční záležitost a tou je Sylvánské zelené. Tuto odrůdu pěstujeme již po pět generací. Nynější vinici Sylvánského zeleného založil můj otec a děda v roce 1999 v naší nejlepší viniční trati Kukvička poblíž obce Josefov. 

Výročí je významná událost a k takové události patří jedinečná vína. Proto bych určitě zvolil vína z naší nejvyšší řady OTISK. Tuto řadu jsme vytvořili, protože jsme chtěli vzdát hold předchozím osmi generacím rodu Čapků, z nichž každá zanechala v rodinné vinařské tradici svůj nesmazatelný OTISK. Hrozny pro výrobu těchto vín pocházejí vždy z nejlepších částí našich viničních tratí a díky silně redukované sklizni jsou perfektně vyzrálé. Po prokvašení zrají vína delší dobu na slupkách a poté po dobu 24 až 36 měsíců v dubových sudech. 

Foto: archiv Martina Čapky, řada Otisk

Na co jste nejvíc hrdý?

Nejvíce jsem hrdý na naši rodinnou historii. Vinaříme již přes dvě století a každá generace toto rodinné řemeslo posunula kupředu.  My se snažíme nezůstat pozadu, aby mohly být další generace hrdé i na nás.  

 

Foto: Martin s otcem Karlem Čapkou, po kterém vinařství před několika lety přebral

Na co byste nejraději zapomněl?

Vinaření mě bavilo od mládí, takže když mi bylo 14 let, vyrobil jsem si první vlastní víno. Byla to mikro šarže 50 litrů - klaret (Blanc de Noir) z Frankovky. Víno se na první pokus docela povedlo, ale bohužel při manipulaci se skleněným demižonem se demižon rozbil a víno a veškerá moje snaha byla nenávratně pryč. 

Proč spolupracujete s Uměním vína? 

Každá láhev našeho vína je pro nás tak trochu jako naše dítě - a svoje dítě byste taky nesvěřili jen tak někomu :) Za Umění vína stojí tým lidí, který vínu rozumí a je pro něj stejně zapálený jako my. Je to místo, kde víno i zákazník dostane ten nejlepší servis, ať už jde o skladování lahví v ideálních podmínkách Branických sklepů, propracovanou logistiku, díky které se víno rychle a pohodlně dostane k zákazníkovi, nebo perfektní prezentaci, která každému pomůže najít přesně to pravé. 


Foto: u nás v Umění vína s úsměvem a novými víny roku 2021

Váš vzkaz našim zákazníkům: 

Udělejte si dnes večer doma pohodu a nalejte si sklenku nějakého dobrého vína. My to máme také v plánu :)  

 

Martine, děkujeme za rozhovor a my z Umění vína k tomu dodáváme, nalejte si sklenku dobrého vína od Čapků. Každé z nich vás potěší, přesto vás chceme upozornit speciálně na zlatého medailistu ze soutěže Berliner Wein Trophy, Sylvánské zelené z řady Terroir, viniční trati Kukvička, ročník 2020. 

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.