amatriciana

Je pojmenovaná po Amatrice, provinčním městečku v Sabinských horách severovýchodně od Říma; ikonická omáčka Amatriciana je často považována za součást "svaté trojice římských těstovin", spolu s carbonara a cacio e pepe. Amatriciana byla vynalezena v 17. století přidáním rajčat do již proslulé omáčky gricia - nakrájená rajčata se osmahla na tuku vyškvařeném ze šťavnatých kousků guanciale (sušené vepřové kýty) a poté se smíchala s nastrouhaným sýrem pecorino a těstovinami spaghetti nebo bucatini. První recept na Amatricianu byl zveřejněn v kuchařce L'Apicio Moderno z roku 1790, jejímž autorem byl Francesco Leonardi, známý římský kuchař a spisovatel. Postupem času se tento klasický italský pokrm stal tak populárním, že se objevil v několika filmech, od filmu Alberta Sordiho Američan v Římě z roku 1954 a Luciana Salceho Kam jedeš na dovolenou z roku 1978 až po film Ryana Murphyho Jíst, meditovat, milovat, v němž Julia Robertsová s radostí spořádá porci špaget all'Amatriciana, zatímco sedí na terase typické římské osterie. Amatriciana, která má jemnou pálivost papriček pepperoncino, sladkost a kyselost rajčatové omáčky, ostrost pecorina a tučnou bohatost guanciale, se nejlépe hodí ke středně plným, jemným italským červeným vínům. Nevíte-li s jakými víny párovat omášku amatriciana - nevadí, připravili jsme je pro vás...

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.