Blanc de Blancs Nicolas 2019, extra brut Kamil Prokeš
Product detailed description
Extra suché šumivé víno z odrůdy Chardonnay vyrobené tradiční metodou kvašení v láhvi. Na nose ucítíte vanilkovo-ovocitý buket s tóny ořechů a medu. Vůni doprovází plná harmonická chuť s minerálním projevem, bohatou strukturou a svěží kyselinou.
Perlení je jemné, nenásilné a dlouhotrvající. Tento sekt je ideální volbou k významným příležitostem a vychutnáte si jej jako aperitiv i digestiv nebo vedle studených úprav jeseterovitých a lososovitých ryb včetně kaviáru.
Additional parameters
| Category: | Wines |
|---|---|
| Type: | Sparkling |
| Variety: | Chardonnay |
| Sugar: | Extra Brut |
| Country: | Czech republic |
| Region: | Moravia |
| Subregion: | Velkopavlovická |
| Color: | White |
| Alcohol: | 12.5 |
| Vintage: | 2019 |
| Size: | 0.75 |
| Village: | Velké Němčice |
| Wineyard: | Punty |
| Group: | Mladí vinaři |
| Cap: | Cork |
| Batch: | L9101 |
| Remaining Sugar: | 2.9 |
| Acids: | 7.8 |
| Technology: | Blanc de blancs |
| Winery: | Kamil Prokeš |
| Food Pairing: | sýry, sýry s bílou plísní, mond d'Or |
Be the first who will post an article to this item!
Na stejné rovnoběžce jako vznikají vína v Champagne a Alsasku, dozrávají i vína malého českého vinařství Prokeš z Velkých Němčic. Hrozny z vyhlášené viniční trati Punty se pod rukama rodiny Prokešů proměňují v čistá odrůdová tichá vína i ve vína šumivá, vyráběná tradiční metodou kvašením v láhvi.

Vinařská oblast: Morava
Vinařská podoblast: Velkopavlovická
5 ha vinic
50 tisíc lahví ročně
2015 založeno
Ačkoli bylo vinařství oficiálně založeno až v roce 2015, jeho kořeny sahají do 19. století. Zakladatel rodové vinařské tradice Bartoloměj Stávek tehdy přišel do moravských Němčiček a na vyhlášené viniční trati Punty položil základy dnešního malého, avšak významného českého vinařství.
Dnes tu vznikají lahodná a jen minimálně sířená červená, bílá i šumivá vína, která se vyrábí tradiční technologií kvašením přímo v lahvi. Hrozny dozrávají na slunných jihozápadních svazích poblíž Velkých Němčic, a to na stejné rovnoběžce, jako vína z Champagne či Alsaska. Ve vinařství Prokeš jsou přesvědčeni, že právě proto se tolik daří jejich burgundských odrůdám Chardonnay a Rulandskému modrému, která jsou pro výrobu pravého šampaňského typická. Z tichých vín doporučujeme Rulandské bílé i šedé, která můžete ochutnat i v kvalitě výběru z hroznů či cibéb. A opomenout nelze ani aromatický Tramín, který je pro oblast Hustopečska tolik typický.
Kromě vína si od Prokešů pochutnáte i na lahodném oleji ze semen vinné révy, kterým rázem ozvláštníte každý pokrm, který k vínu servírujete.