Merlot 2020, výběr z hroznů Dvořáček LTM
Product detailed description
Středně plný Merlot z velmi redukované sklizně nejlepší vinice na trati Stará hora ve vinařské obci Moravská Nová Ves. Hrozny prošli kontrolovanou a malolaktickou fermentací s použitím čistých kultur bakterií, následně rok zrály ve dvou různých typech sudů a víno nebylo filtrováno.
Víno hned po nalití zaujme rubínově červenou barvou, širším meniskem a velmi dobrou viskozitou. Na nose se projevuje mnoho vrstev čisté, intenzivní vůně s náznakem dýmu, zralého černého ovoce a koření. Na patře je víno plné, čisté, se šťavnatou kyselinkou a tóny černého ovoce, třešní, brusinek, sušených švestek, černého rybízu a ostružin.
Vychlazené na 16–19 °C výborně doplní pokrmy z hovězího masa a zvěřiny, například hovězí se žampiónovou omáčkou či steak, nebo zrající sýry typu Gorgonzola, Blu Fou či Roquefort a čokoládové dezerty na závěr večera.
Ocenění:
- Zlatá medaile O pohár Karla IV.
- Stříbrná medaile Salon vín ČR 2023
- Zlatá medaile Promenáda červených vín 2023
- Wine & Degustation 12/2022 85,29 bodů
Additional parameters
| Category: | Wines |
|---|---|
| EAN: | 8592935032208 |
| Type: | Still |
| Variety: | Merlot |
| Sugar: | Dry |
| Country: | Czech republic |
| Region: | Moravia |
| Subregion: | Slovácká |
| Color: | Red |
| Alcohol: | 14 |
| Vintage: | 2020 |
| Size: | 0.75 |
| Village: | Nová ves |
| Wineyard: | Stará hora |
| Classification: | Selection of grapes |
| Awards: | O pohár Karla IV., Promenáda červených vín, Salon vín, Wine & Degustation |
| Cap: | Cork |
| Batch: | 32/2020 |
| Remaining Sugar: | 0.2 |
| Acids: | 4.8 |
| Winery: | Dvořáček LTM |
| Food Pairing: | dezerty, sýry, sýry s modrou plísní, červená masa, zvěřina, hovězí, dubliner |
Be the first who will post an article to this item!
Za malým rodinným vinařstvím Dvořáček LTM stojí Lubomír Dvořáček a jeho děti, Tomáš a Magdaléna. Pan Dvořáček je členem Unie enologů ČR, sdružení Collegium Vinitorum a předseda spolku Velká Vína Velkých Vinic. Pěstování vinné révy se začal věnovat v roce 1986, profesionální produkci vysoce jakostních moravských vín pak v roce 2000.
Vinařská oblast: Morava
Vinařská podoblast: Slovácká
2 ha vinic
tisíc lahví ročně
2000 založeno
V posledních letech ve vinařství zmenšili pěstební plochu na 2 hektary v nejlepších polohách viničních tratí, zredukovali počet pěstebních odrůd na tři tradiční červené a pět bílých, nepoužívají herbicidy ani minerální hnojiva a snaží se o produkci co nejbližší přírodě.
Všechna vína nechávají alespoň částečně zrát i kvasit na kalech v barikových sudech, bez použití oxidu siřičitého, s cíleně provedenou malolaktickou fermentací a bez filtrace. Díky tomu zde vznikají skutečně jedinečná, osobitá a nenapodobitelná vína, zásadně s nízkým obsahem zbytkového cukru.