Rulandské šedé Sur-lie 2020, pozdní sběr Dvořáček LTM
Product detailed description
Plné Rulandské šedé z redukované sklizně na vinici Kněžská ve vinařské obci Mikulčice. Víno kvasilo a zrálo 11 měsíců na veškerých kvasnicích bez přídavku síry v barikových sudech s dokončenou malolaktickou fermentací čistými kulturami bakterií.
Po nalití do sklenice si všimnete zlatožluté barvy s růžovými odlesky a výrazného ovocného aroma s příjemným pomerančovým nádechem. V chuti se přidává med, decentní skořice a jemně zakomponovaný sud.
Víno má harmonickou kyselinku, jemnou mineralitu a dlouhé ležení na kvasnicích mu zajistilo plnost a smetanovou hebkost. Vychlazené na 8–12 °C se skvěle hodí k hutným kořeněným jídlům, rybím specialitám i drůbeži a polévkám.
Ocenění:
- Víno Bojnice 2023 - Stříbrná medaile
Additional parameters
| Category: | Wines |
|---|---|
| EAN: | 8592935081206 |
| Type: | Still |
| Variety: | Pinot Gris |
| Sugar: | Dry |
| Country: | Czech republic |
| Region: | Moravia |
| Subregion: | Slovácká |
| Color: | White |
| Alcohol: | 13.5 |
| Vintage: | 2020 |
| Size: | 0.75 |
| Village: | Mikulčice |
| Wineyard: | Kněžské |
| Classification: | Late-harvested wine |
| Awards: | Víno Bojnice |
| Cap: | Cork |
| Batch: | 81/2020 |
| Remaining Sugar: | 0.1 |
| Acids: | 5.3 |
| Winery: | Dvořáček LTM |
| Food Pairing: | sýry, polotvrdé sýry, bílá masa, ryby, drůbež, polévky, dubliner, tête de Moine |
Be the first who will post an article to this item!
Za malým rodinným vinařstvím Dvořáček LTM stojí Lubomír Dvořáček a jeho děti, Tomáš a Magdaléna. Pan Dvořáček je členem Unie enologů ČR, sdružení Collegium Vinitorum a předseda spolku Velká Vína Velkých Vinic. Pěstování vinné révy se začal věnovat v roce 1986, profesionální produkci vysoce jakostních moravských vín pak v roce 2000.
Vinařská oblast: Morava
Vinařská podoblast: Slovácká
2 ha vinic
tisíc lahví ročně
2000 založeno
V posledních letech ve vinařství zmenšili pěstební plochu na 2 hektary v nejlepších polohách viničních tratí, zredukovali počet pěstebních odrůd na tři tradiční červené a pět bílých, nepoužívají herbicidy ani minerální hnojiva a snaží se o produkci co nejbližší přírodě.
Všechna vína nechávají alespoň částečně zrát i kvasit na kalech v barikových sudech, bez použití oxidu siřičitého, s cíleně provedenou malolaktickou fermentací a bez filtrace. Díky tomu zde vznikají skutečně jedinečná, osobitá a nenapodobitelná vína, zásadně s nízkým obsahem zbytkového cukru.