Veltlínské zelené 2021, pozdní sběr Dvořáček LTM
Product detailed description
Veltlínské zelené z 35 let starých keřů vinné révy rostoucích na viniční trati Trkmansko v obci Rakvice. Při zpracování hroznů byla využita kontrolovaná fermentace a dva druhy neutrálních kvasinek. 10 % objemu pak kvasilo a zrálo 9 měsíců v dubovém sudu.
Po nalití do sklenice si všimnete typické, světle zelené barvy a výrazného aroma vyzrálého žlutého ovoce doplněného jemně uzenými tóny. Na patře hned nastupuje tropická chuť, pečené hrušky a žlutý meloun.
Víno má vynikající kyselinu a plný závěr s jemnou tříslovinou. Vychlazené na 8–11 °C se skvěle hodí zejména ke sladkovodním rybám, pokrmům z chřestu a různým zeleninovým salátům.
Ocenění:
- Unie enologů ČR - 86 bodů
- Víno Bojnice 2023 - Zlatá medaile
- GRAND PRIX VINEX 2023 - Zlatá medaile
- Výstava vín Trojzemí 2023 - Zlatá medaile
Additional parameters
| Category: | Wines |
|---|---|
| EAN: | 8592935027211 |
| Type: | Still |
| Variety: | Grüner Veltliner |
| Sugar: | Dry |
| Country: | Czech republic |
| Region: | Moravia |
| Subregion: | Slovácká |
| Color: | White |
| Alcohol: | 13 |
| Vintage: | 2021 |
| Size: | 0.75 |
| Village: | Rakvice |
| Wineyard: | Trkmansko |
| Classification: | Late-harvested wine |
| Awards: | Grand Prix Vinex, Unie enologů, Víno Bojnice, Výstava vín Trojzemí |
| Cap: | Cork |
| Batch: | 27/2021 |
| Remaining Sugar: | 0.5 |
| Acids: | 6.6 |
| Winery: | Dvořáček LTM |
| Food Pairing: | zelenina, saláty, chřest, sýry, ryby, sladkovodní ryby, dubliner |
Be the first who will post an article to this item!
Za malým rodinným vinařstvím Dvořáček LTM stojí Lubomír Dvořáček a jeho děti, Tomáš a Magdaléna. Pan Dvořáček je členem Unie enologů ČR, sdružení Collegium Vinitorum a předseda spolku Velká Vína Velkých Vinic. Pěstování vinné révy se začal věnovat v roce 1986, profesionální produkci vysoce jakostních moravských vín pak v roce 2000.
Vinařská oblast: Morava
Vinařská podoblast: Slovácká
2 ha vinic
tisíc lahví ročně
2000 založeno
V posledních letech ve vinařství zmenšili pěstební plochu na 2 hektary v nejlepších polohách viničních tratí, zredukovali počet pěstebních odrůd na tři tradiční červené a pět bílých, nepoužívají herbicidy ani minerální hnojiva a snaží se o produkci co nejbližší přírodě.
Všechna vína nechávají alespoň částečně zrát i kvasit na kalech v barikových sudech, bez použití oxidu siřičitého, s cíleně provedenou malolaktickou fermentací a bez filtrace. Díky tomu zde vznikají skutečně jedinečná, osobitá a nenapodobitelná vína, zásadně s nízkým obsahem zbytkového cukru.