Sangiovese Sono Montenidoli 2013, IGT Montenidoli
Product detailed description
Sangiovese z Toskánska, které naplnilo svůj potenciál stát se velkým červeným. Organicky pěstované hrozny nejdříve prošly dlouhou fermentací v betonové kádi, poté zrály 24 měsíců v barikových sudech a nakonec ještě 3 roky na láhvi.
Vzniklo víno tmavě rubínové barvy s bohatou a komplexní vůní. Na patře je víno suché, s plným tělem a dlouhým závěrem. Výrazné víno, které se nejlépe hodí k dušeným červeným masům, ale i ke všednímu popíjení.
Additional parameters
| Category: | Wines |
|---|---|
| Type: | Still |
| Variety: | Sangiovese |
| Sugar: | Dry |
| Country: | Italia |
| Region: | Toscana |
| Color: | Red |
| Alcohol: | 14 |
| Vintage: | 2013 |
| Size: | 0.75 |
| Cap: | Cork |
| Winery: | Montenidoli |
| Appellation: | IGT |
| Food Pairing: | italská kuchyně, těstoviny, pizza, saláty, sýry, polotvrdé sýry, sýry s modrou plísní, červená masa, zvěřina, divočák, zeleninové polévky, předkrmy, hovězí carpaccio, ragù alla Bolognese, minestrone, amatriciana, lardo di Colonnata, asiago, gorgonzola, tabbouleh, agnolotti, capricciosa, oaxaca, grana padano, pappardelle al cinghiale |
Be the first who will post an article to this item!
Rozlehlý statek o rozloze zhruba 200 hektarů na hoře Montenidoli se nachází nad městečkem San Gimignano v Toskánsku. Celých 24 hektarů pokrývá vinice, o kterou se stará již přes 50 let Elisabetta Fagiuoli.

Vinařská oblast: Střední Itálie
Vinařská podoblast: Toskánsko
24 ha vinic
3 tisíc lahví ročně
1971 založeno
Elisabetta se v roce 1965 zamilovala do panství Montenidoli, koupila jej a zanedbaným vinicím i olivovému háji postupně navrátila původní krásu a vitalitu. V roce 1971 vyrobila své první komerční červené víno a až do roku 1984 nevyráběla žádné bílé. Později ale zjistila, že půda má pro bílé hrozny skvělý potenciál a pod jejíma rukama začala vznikat také bílá vína vysoké kvality.
Ve vinařství Montenidoli se vína pěstují zásadně přírodně a ekologicky. Nikdy se zde nepoužívaly pesticidy a díky vzdálenosti nehrozí ani znečištění ze sousedních vinic. Svá bílá vína Elisabetta popisuje jako bílá s tělem červených. Částečně je to také proto, že fermentují vždy alespoň v částečném kontaktu se slupkou.
