Vína k sýru Asiago

Tento polotvrdý až tvrdý sýr se vyrábí ve dvou hlavních variantách: čerstvé Asiago Pressato a zrající Asiago d'Allevo. V závislosti na délce zrání se d'Allevo prodává jako Mezzano (4-6 měsíců), Vecchio (10 měsíců a více) a Stravecchio (15 měsíců a více). Má jemnou oříškovou vůni a bohatou pikantní chuť. Díky své tvrdé konzistenci je Asiago Stravecchio ideální ke strouhání a je vynikající do rizota, raviol a těstovinových pokrmů, zatímco Mezzano se často podává jako předkrm s čekankou, bezinkovou nebo hruškovou marmeládou, fíkovou hořčicí a dalšími ovocnými a zeleninovými pomazánkami. Tento sýr, který se na náhorní plošině Asiago vyrábí od roku 1000, je mezi místními obyvateli známý pod názvem Pegorin, protože v minulosti se používalo pouze ovčí mléko (pecora znamená v italštině ovce). Dnes se sýr Asiago vyrábí z kravského mléka a jeho výroba probíhá v provinciích Vicenza, Treviso a Padova v regionu Veneto a v Trentu v autonomní oblasti Trentino-Alto Adige. Jelikož má sýr v Itálii a EU chráněné označení původu, může mít status CHOP/DOP pouze sýr Asagio vyrobený v těchto provinciích z mléka z farem v těchto oblastech.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.