Sezonní strava pro lednovou vitalitu

Leden je měsícem závazků a předsevzetí. Zároveň je to ale měsíc, kdy nás trápí únava a všelijaké neduhy. Dny jsou pořád krátké, noci dlouhé, často je pod mrakem. Lidé chtějí po vánočních svátcích hubnout. Leden ale není pro diety nejvhodnějším měsícem. Tradiční čínská medicína zdůrazňuje význam rovnováhy a harmonie v těle. Je potřeba zohlednit tepelné vlastnosti potravin a energii dráhy sleziny a žaludku.

Naše tělo je jako precizně promazaný stroj, schopný rychle reagovat na změny v průběhu roku. Klíčem k optimálnímu fungování je přizpůsobit se sezonním potravinám, které nám příroda v daném období nabízí. Sezónní potraviny, které dozrávají v danou chvíli, jsou nejen chutné a kvalitnější, ale i lépe dostupné a šetrněji zpracované než exotické alternativy. Sestavili jsme pro vás několik základních pravidel a protože nás baví snoubení jídla a vína, máte tu i pár doporučení, jaké víno k čemu ochutnat.

IMG-20230418-WA0006    IMG-20230418-WA0012

Lednové speciality:

  • Kořenová zelenina: mrkev, petržel, celer, brambory: tyto potraviny jsou nejen chutné, ale i plné důležitých vitamínů pro zimní období. Hustá zeleninová polévka prohřeje i zasytí. A co takové hovězí pečené na červeném víně s kořenovou zeleninou!   
  • Sladké Brambory (Batáty): jsou bohaté na vlákninu a vitamíny. Nebojte se k nim podávat šumivá, lehká bílá nebo aromatická růžová vína
  • Jedlé Kaštany: Dodají energii a jsou výborným zdrojem antioxidantů.
  • Pórek: Skvělý do teplých salátů a polévek.
  • Růžičková kapusta: Obsahuje množství živin a vlákniny. Ke košťálové zelenině nikdy nepodávejte silné červené víno.
  • Řeřicha: Skvělý zdroj minerálů a vitamínů.
  • Tuřín: S obsahem vitamínu C ideální do salátů nebo polévek.
  • Houby: žampiony, hlíva ústřičná, hřiby, shitake atd.: některé houby obsahují přírodní antioxidanty nebo chlorofyl, vitamíny A, B a D a cenné minerální látky. K houbám jsou vhodná plná bílá i červená vína.
  • Jablka, datle: Zajišťují sladkost a vitamíny.
  • Sušené meruňky, švestky, jablka: Podporují krev a energii čchi.
  • Různé ryby a mořské plody: Vynikající zdroj bílkovin a esenciálních mastných kyselin. Máme pro vás dva recepty, jednodušší Slávky na víně anebo pro ty náročnější kuchaře recept od Pavlíny Megové na Mušle sv. Jakuba s cuketovým pyré. 

IMG_20230710_083213   IMG_20230804_191434

V lednu bychom měli konzumovat zejména teplé pokrmy. Ideální jsou horké hutné polévky, které zasytí i prohřejí. Receptů na internetu jsou stovky.  Třeba kapustová polévka z kvalitních sezónních potravin doplněná o rajčata a parmezán, které jí dodají ten pravý italský šmrnc. Když si k ní dáte skleničku výborného Sauvignonu třeba z vinařství Gross nebo Rulandské šedé, například od vinařství Dvořáček LTM, rozhodně tím nic nezkazíte. Pokud se raději zahříváte pikantnější asijskou stravou bohatou na chilli, doporučujeme vám aromatické bílé víno.

Další velmi vhodnou skupinou potravin jsou obiloviny a luštěniny, které lze skladovat a konzumovat za každého ročního období. V zimě nám pak přináší prohřátí i optimální přísun vlákniny, těch správných sacharidů a dalších nutričních pozitiv. Co třeba horká ovesná kaše? K tradičním českým obilovinám a luštěninám patří: pohanka, jáhly (proso), kukuřice, pšenice, ječmen, žito, hrách či fazole (zkuste červené fazole na červeném víně). Nezapomeňte na vhodnost dochucení pokrmů vínem, zkuste třeba pohanku s hlívou ústřičnou na bílém víně.

Jisté je, že v zimě není úplně nejvhodnější pít tvrdý alkohol. Víno ale neškodí a to červené navíc obsahuje přírodní antioxidanty. Samozřejmě vše v omezené míře. Ideální je sklenička vína v podvečer nebo k obědu. A když vydržíte s takto upravenou pravidelnou stravou, krátkými denními procházkami a pravidelným spánkem třeba do začátku března, vaše tělo vám poděkuje a odmění vás příjemným zjištěním, že nebylo potřeba žádné diety ani posilovny. Navíc díky vínu pokrmy získávají zajímavější chuť a vy jste si rozšířili svůj jídelníček.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.