Vinařstvím roku 2023 se s hrdostí stává THAYA ze Znojemska!

Čtvrtá účast v prestižní soutěži Vinařství roku 2023 a Umění vína se proměnila ve skutečný tiumf. Vinařství THAYA se svým nezdolným úsilím a láskou k vinařství stalo nejen čtrnáctým absolutním vítězem, ale také nejlepším vinařstvím v kategorii středních vinařství. Mezi malými vinařstvími zvítězilo vinařství Válka a mezi velkými pak vinařství Štěpán Maňák

VR blog4 VR blog8 VR blog9

THAYA vinařství sídlí v malebné obci Havraníky nedaleko Znojma, kde vytvořilo moderní areál. Jeho základní filozofií je respekt k přírodě a úcta k regionu, což dokazuje i jeho název, který v němčině znamená řeku Dyji. Od své první účasti v roce 2020, přes vítězství v kategorii středních vinařství v roce 2022, až po letošní triumf, vinařství THAYA pod vedením hlavního enologa Ing. Jakuba Smrčky neustále posouvá hranice. 
„Provozujeme naše vinařství s velkým respektem k přírodě, klademe důraz na kvalitu surovin, tedy hroznů, a ctíme region. Tento triumf je pro nás potvrzením, že jdeme správným směrem. Ale neusneme na vavřínech, protože konkurence, kterou vnímáme spíše jako kamarády z ostatních vinařství, je nesmírně silná. Náš odvětví se pohybuje raketovým tempem vpřed,“ sdělil Ing. Jakub Smrčka, enolog THAYA vinařství. „Jsem také nadšen, jak výrazně se Znojemsko prosadilo v letošním ročníku soutěže, což lze přičíst i ocenění panu Vajčnerovi, u kterého jsem začínal svoji kariéru ve Znovínu Znojmo. Znojemsko bylo možná na začátku trochu ospalé, ale teď se jak turisticky, tak vinařsky enormně rozvíjí a má obrovský potenciál do budoucna,“ dodal. 
Kategorie malých vinařství ovládlo vinařství Válka, nejstarší bio organické rodinné vinařství na Moravě, sídlící v Nosislavi nedaleko Hustopečí. V kategorii velkých vinařství zaznamenalo prvenství vinařství Štěpán Maňák z Žádovic na Hodonínsku. Rodinné vinařství, které na Slovácku vyrostlo ve velké a úspěšné podnikání, představilo nedávno moderní reprezentační prostory. 

VR blog2      VR blog3

Kromě hlavního vítěze byla opět tradičně vyhlášena řada dalších ocenění. Cena „LOMAX Enolog roku 2023“ – ocenění pro mladého vinaře nebo enologa do 40 let, putuje ke Karlu Novotnému ze stejnojmenného vinařství. Jeho víno se stalo šampionem Národní soutěže vín 2023 Slovácké vinařské podoblasti a zároveň působí jako enolog ve vinařství Štěpán Maňák. „Cenu prof. Viléma Krause, CSc.“ pro významnou osobnost v oblasti vinohradnictví nebo vinařství obdržel Ing. Pavel Vajčner, který třicet let zastával pozici ředitele vinařství Znovín Znojmo, jednoho z největších a nejúspěšnějších vinařství na Znojemsku. 
„Cenu studentů Zahradnické fakulty MENDELU“ si odnáší malé butikové vinařství Horák z obce Vrbice na Velkopavlovicku. Cenu za „Počin roku 2023“ získal spolek vinařů Dunajovské kopce za vynikající spolkovou činnost v oblasti rozvoje vinohradnictví, vinařství a obchodu s vínem. Jejich neustálé hledání nových kreativních forem vzájemné spolupráce a propagace místního produktu bylo oceněno na úrovni všech členů s různými velikostmi a tržním významem. 
Celé vyhlášení ocenění předcházelo pečlivému hodnocení, kdy kombinace posouzení poroty JUNIOR a SENIOR vybrala devět finalistů. Malá vinařství Válka, Václav a Špalek, střední vinařství THAYA, Sonberk a KOLBY, a nakonec velká vinařství Štěpán Maňák, Vladimír Tetur a CHÂTEAU VALTICE – Vinné sklepy Valtice stála tváří v tvář v závěrečném kole. 

VR blog5  VR blog6  VR blog7

Večerem provázel jako vždy skvělý Marek Eben, který svými poznámkami nejednou rozesmál publikum a trochu odlehčil atmosféru. Po vyhlášení se ve foyer Hvězdárny a planetária Brno, kde akce probíhala,  všichni měli možnost potkat a probrat své pocity, radost a někdy i zklamání. Nicméně všichni se shodli na tom, že právě takového akce mají smysl a posouvají jednotlivé vinaře dál v jejich náročné práci. 
Soutěž o titul „Vinařství roku“ pořádá Svaz vinařů České republiky ve spolupráci s Národním vinařským centrem, s významnou podporou Vinařského fondu ČR a Jihomoravského kraje. Akce je pořádána pod záštitou hejtmana Mgr. Jana Grolicha a primátorky statutárního města Brna JUDr. Markéty Vaňkové. Generálním a titulárním partnerem se nově stal e-shop Umění vína. Soutěž podporuje také Hvězdárna a planetárium Brno, Zahradnická fakulta MENDELU a Asociace sommelierů ČR. 
odkaz na online záznam: https://www.youtube.com/watch?v=4z2OcO31Ia4&t=13s  

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.