Heideboden weiß 2020 Vinařství Anita & Hans Nittnaus
Detailní popis produktu
Název tohoto cuvée je podle slunné nížiny Heideboden na východní straně Neziderského jezera (Neusiedler See), která z hlediska pěstování vína těží z toho, že má kromě mikroklima i obzvlášť propustné půdní podloží.
A právě na těchto půdách dozrávají ručně sbírané bio hrozny pro toto víno. Ve vůni s jemným projevem peckovin a lučních bylin, na patře plné a dobře vyvážené, dobrým poměrem zbytkového cukru a kyselin a s jemným závěrem.
Kvality a charakter tohoto vína nejlépe vyniknou při teplotě 9° až 11°C. Toto víno je všestranný parťák jak pro samostatné degustování, tak doplní výborně a velmi sofistikovaně vaše každodenní menu (ryby, drůbež, těstoviny a bílé maso). Pokud hledáte stejně spolehlivého vinného společníka ale v červených vínech, nabízíme vám Heideboden Rot
Doplňkové parametry
| Kategorie: | Vína a mošty |
|---|---|
| EAN: | 9008303000902 |
| Druh: | Tiché |
| Odrůda: | Rulandské bílé |
| Cukr: | Suché |
| Země: | Rakousko |
| Oblast: | Burgenland |
| Podoblast: | Neusiedlersee |
| Produktová řada: | Heideboden |
| Barva: | Bílé |
| Obsah alkoholu: | 12 |
| Ročník: | 2020 |
| Objem: | 0.75 |
| Klasifikace: | Jakostní |
| Sdružení: | Pannobile |
| Uzávěr: | Šroubový uzávěr |
| Rozměr v cm: | Do 30/10 cm |
| Zbytkový cukr: | 1 |
| Kyselina: | 5.4 |
| Vinařství: | Anita und Hans Nittnaus |
| Párování: | italská kuchyně, těstoviny, bílá masa, ryby, drůbež, rakouská kuchyně |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Tradiční rodinné vinařství z Golsu ve vinařské oblasti Neusiedlersee v Burgenlandu, s první písemnou zmínkou datovanou až do roku 1684. Současné vinařství bylo založeno v roce 1927. Aktuálně jedno z nejvlivnějších a nejprogresivnějších vinařství v Rakousku, konzumenty i odbornou veřejností ctěný producent špičkových červených vín.
![]()
Vinařská oblast: Burgenland
Vinařská podoblast: Neusiedlersee
22 ha vinic
250 tisíc lahví ročně
1684 založeno
Vína založená na terroir se již od roku 2007 vyrábějí v čistě biodynamickém režimu. Majitel a vinař v jedné osobě Hans Nittnaus je skutečným rakouským pionýrem a průkopníkem biodynamického vinařství. Svým jedinečným vinařským přístupem, produkční filozofií a důrazem na detail a maximální čistotu a autentičnost vína inspiroval řadu dalších vinařů a v podstatě celou novou vinařskou generaci. Všechna svá vína vyrábí bez použití jakýchkoliv chemických vstupů, a to jak ve vinici, tak při samotné výrobě vína. Je mimo jiné zakladatelem prestižního uskupení PANNOBILE a vášnivým hudebním skladatelem a pianistou.
Nejznámější je řada červených vín, která zahrnuje prémiová cuvée Comondor, Pannobile a také Frankovku/ Blaufränkisch. Cuvée Comondor, s nímž se Nittnausovi podařilo počátkem 90. let 20. století dostat mezi burgenlandskou vinařskou elitu, je známé svou hloubkou a strukturou. Pannobile cuvée je vyrobené z autochtonních odrůd Zweigelt a Blaufränkisch, které může mít v jednotlivých ročnících zcela odlišný poměr obou odrůd. Z Leithabergu, kde má Nittnaus vinice s vápencovou a břidlicovou půdou, pochází několik prvotřídních vín odrůd Blaufränkisch a Chardonnay. Při vší rozmanitosti mají tato vína z různých lokalit několik společných rysů: mírný obsah alkoholu, živost, puristickou komplexnost a podmanivost, která si vás získá a nepustí. Zkušenosti ukázaly, že prémiová vína Nittnaus mají obrovský archivační potenciál, např. cuvée Comondor je vhodné k archivaci na 25 a více let.
Jsme rádi, že můžeme dovážet tato špičková vína do České republiky. Zažít autentická vína v nejvyšší kvalitě je radost a zážitek i pro zkušené znalce.