Novinky, Strana 2

Výpis článků

Ryzlink - poznáte rozdíl mezi rýňákem a vlašákem?

Ryzlink vlašský a ryzlink rýnský. Klidně by to mohli být sourozenci, vždyť mají společný název. Skutečnost je ale zcela jiná. Dvě naprosto odlišné odrůdy, které nemají nic společného. Dokážete je od sebe rozlišit? A která z nich je vám bližší? Kterou máte raději a proč? Seznamte se...

RR2        RV3

RYZLINK VLAŠSKÝ 

U nás velice dobře známá a vyhledávaná odrůda, která je schopná produkovat široké spektrum senzorických a kvalitativních stylů od základních, křehkých a tenkých vín, přes středně plná, vyvážená a svěží vína až po komplexní, mohutná a tělnatá a to včetně speciálních dezertních vín a sektů.

PŮVOD

Původ této starobylé a u nás tradiční odrůdy není přesně znám a nebyl do dnešních dní plně vědecky potvrzen! Jde však o odrůdu, která má historicky, včetně současnosti, největší rozšíření v Chorvatsku a dalších vinařsky produkčních státech a regionech bývalé Jugoslávie. Právě z toho důvodu, ale i dalších, se současná odborná veřejnost domnívá, že odrůda pochází ze střední části povodí Dunaje a potažmo Chorvatska, odkud se velice pravděpodobně rozšířila přes Rakousko až k nám.

KDE SE PĚSTUJE

Největší výsadbu Ryzlinku vlašského nejdeme v Chorvatsku, kde je odrůda známá pod jménem Graševina a pěstuje se zde na více jak 8 tisících hektarech převážně ve vnitrozemských vinařských regionech, kde má zdejší „vlašák“ lepší klimatické podmínky než na pobřeží Jaderského moře. Další extenzivní výsadbu pak najdeme v Maďarsku, kde se odrůda pěstuje na téměř 5 tisíc hektarech a je to zde v objemu výsadby bílá odrůda číslo jedna. Třetí místo v objemu výsadby drží Rakousko, kde je odrůda vysazena v podstatě napříč všemi tamními vinařskými regiony na bezmála 3 600 ha vinic a používá se zde hlavně k produkci základních lehkých vín, sektů a v případě regionu Burgenland i k produkci sladkých botrytických vín. Naši sousedé a vinařští kolegové na Slovensku pěstují Ryzlink vlašský hned na 3 130 hektarech a je to zde po Veltlínském druhá nejpěstovanější odrůda. Silnou „vlašákovou“ pětku pak zakončíme Slovinskem, kde je odrůda v současnosti vysazena na téměř 2500 ha a je zde známá pod označením Laški Rizling.

V rámci „vinařské Evropy“ najdeme další výsadby hlavně ve státech bývalé Jugoslávie a v širším regionu Balkánu např. Srbsko, Albánie, Bulharsko a hlavně pak Rumunsko, které pěstuje hned více jak 7 tisíc hektarů Ryzlinku vlašského.

Mimo Evropu najdeme víceméně jen experimentální výsadby např. v Kanadě a Číně. 

Podle posledních statistických údajů z roku 2022 je Ryzlink vlašský s 1 041 ha naší čtvrtou nejpěstovanější odrůdou. Do Státní odrůdové knihy byla odrůda zanesena již v roce 1941. nicméně podle doložených historických záznamů se odrůda u nás pěstovala již v 18. století a pravděpodobně i dříve. 

Odrůdu u nás v současnosti najdeme výhradně v Moravské vinařské oblasti, kde je pěstována v podstatě napříč všemi vinařskými regiony a podoblastmi. Hlavním pěstitelskou lokalitou je však bez nadsázky Mikulovská vinařská podoblast a hlavně pak viniční tratě a polohy na úpatí Pálavy a Dunajovských kopců, kde se produkuji naše nejlepší Ryzlinky vlašské ve všech jeho senzorických stylech.

RYZLINK RÝNSKÝ/RIESLING  

Jedna z nejstarších a nejdéle kultivovaných odrůd vitis vinifera pocházející z Německa, která má dlouhou a bohatou historii a významné postavení u nás – v našich domácích vinicích a na našem trhu.

Neuvěřitelně versatilní odrůda schopná produkce základních a nenáročných bílých vín stejně tak jako komplexních suchých i sladkých vín s obrovským archivačním potenciálem.

PŮVOD

Odrůda pochází s velkou pravděpodobností z Německa z vinařského regionu Rheingau (Porýní), kde je poprvé zmíněna v písemném záznamu z roku 1435.

KDE SE PĚSTUJE

Přestože jde o významnou a poměrně dobře známou odrůdu její výsadba nikdy nedosáhla takového rozšíření jako třeba Chardonnay či Sauvignon Blanc. Důvodem je hlavně její pěstitelská náročnost a samozřejmě i samotný charakter a senzorický projev vína.

Německo a jeho 13 vinařských regionů je samozřejmě „epicentrem“ odrůdy Ryzlink rýnský či Riesling, jak je zde odrůda označována. V současnosti se zde pěstuje na téměř 22 500 hektarech a je s velkým předstihem nejvíce vysazovanou tamní odrůdou. Mezi hlavní vinařské regiony, které se zaměřují na tuto odrůdu patří oblast Mosel, Rheingau, Pfalz a Rheinhessen.

Francie je se svými 3 382 ha v globálním měřítku spíše menším producentem této noblesní odrůdy, za což pravděpodobně „vděčí“ i svému stále platnému nařízení tamního vinařského zákona, který zakazuje tuto odrůdu vysazovat, tedy kromě vinařského regionu Alsasko…

Rakousko obhospodařuje celkem 1 874 ha vinic Rieslingu a to v drtivé většině v jednotlivých vinařských regionech Dolního Rakouska jako např. Wachau, Kamptal a Kremstal, které jsou i pro řadu domácích znalců synonymem této odrůdy.

Maďarsko si většina milovníku vína s Rieslingem nespojuje, ale i zde najdete ve výsadbě celkem 1 283 ha. Slovensko se může pochlubit téměř 1 000 ha Rieslingu, který zde najdete převážně v Malokarpatské vinařské podoblasti.

Z dalších Evropských vinařský regionů je zajímavé zmínit Moldávii (1 343 ha), Bulharsko (1 170 ha), ale například i Ukrajinu (2 702 ha), která ovšem většinu této výsadby registrovala do roku 2014 na svém svrchovaném území Krymského poloostrova, který byl násilně a nezákonně anektován Ruskem.

Ze zámořských vinařských států a regionů patří k významným pěstitelům USA, kde se Riesling pěstuje převážně ve státech Kalifornie, Oregon, Washington a New York State. Celkem dnes v USA najdete více jak 5 500 ha odrůdy Riesling

Riesling si našel cestu i do Austrálie, kde má díky Evropským osadníkům relativně dlouhou tradici a najdeme ho zde na více jak 4 400 ha.

Podle posledních statistických údajů z roku 2022 je Ryzlink rýnský s 1 340 ha naší druhou nejpěstovanější odrůdou. Do Státní odrůdové knihy byla odrůda zanesena již v roce 1941 nicméně podle doložených historických záznamů se odrůda u nás pěstovala již v 17. století a pravděpodobně i dříve.    

Zdroj

Situační a výhledová zpráva: Réva vinná a víno - 2023

Wine Grapes, a complete guide to 1 368 vine varieties, including their origins and flavours

Oxford Companion to Wine

 

Vinobraní 2023

Vinobraní je klíčovou částí vinařského roku a označuje okamžik, kdy začíná sběr hroznů pro výrobu vína. Vinaři pečlivě sledují zralost hroznů, aby určili nejlepší čas pro sklizeň. Zralost hroznů je klíčovým faktorem ovlivňujícím kvalitu vín...

Top 7 tradičních rakouských vinařství, kterým rádi svěříte své chuťové pohárky

Objevte s námi 7 tradičních rodinných vinařství, která ve svých útrobách skrývají to nejlepší, co z rakouského vinařského umění vzešlo. Vín je k dispozici v Rakousku jako sjezdovek, můžete se tedy těšit na nekonečnou jízdu. A co sjezdovka, ...

Dejte si čokoládu a zapijte jí vínem

Když jsme vymýšleli dárková balení pro klienty Umění vína, hledali jsme tradiční i neobvyklé kombinace. Sýry, paštiky, salámy, olivy, oříšky. Ale čokoláda? Ano, ta od Pražské čokolády Steiner & Kovařík je dokonalým zážitkem. Od rozbalov...

Dejte vše nejlepší portskému se Stávkem

Když se řekne portské víno, ihned si představíte jeho výraznou barvu, chuť i vůni. Vlastně se celkem k Portugalsku hodí. Dostane se vám svojí osobitostí snadno pod kůži, stejně jako fado (tradiční portugalská hudba) nebo zdejší oceán s krás...

Utužování týmu na vinici - zábava, osvěta a podpora lokálních vinařů

Teambuildingy můžou být trapas. Pravda, můžou. Ale nemusí. Nemusí to být přetahování lanem, skákání v pytli, nebo běh s vajíčkem na lžici:-))) Pokud opravdu hledáte něco hezkého, sofistikovaného a voňavě jiného, co zůstane ve vzpomínká...

Degustace jako odměna pro management? Oui!

Dostali jste od šéfa úkol. "Markéto, zajistěte pro management firmy degustaci ve firmě. Potřebujeme jim něco sdělit, zároveň si je musíme hýčkat. Nemá to být nic oficiálního, ok? Máte na to přesně 16 dní. Zvládnete to, viďte, že jo?" Zrychl...

Znáte škálu sladkosti u šampaňského?

Oslavička bude. Velký dort. Jaké šampaňské vyberete pro své hosty, aby jim chutnalo? Suché nebo spíše hodně suché. Nebo lehce sladké? Pokud neznáte škálu sladkosti šampaňského, zde jí odkládáme.   Brut Nature 0-3 g/l zbytkového cukru ...

Sekáči a sekačky ve Ville Pellé

Ještě lepší než jsme čekali.... Včera v půl sedmé večer začal v Pellého vile pro nás i návštěvníky naší degustace neobvyklý večer. Stali se totiž nejenom svědky představení sabráže, ale přímo se mohli několik set let staré umění otevír...

Ovládací prvky výpisu

19 položek celkem